Search
menu
Search

Equatoriale nacht op Canarische Eilanden met 34,3 graden om half een ‘s nachts

Equatoriale nacht op Canarische Eilanden met 34,3 graden om half een ‘s nachts
Beeld: 123rf

Equatoriale nacht op Canarische Eilanden met 34,3 graden om half een ‘s nachts

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – In de nacht van zaterdag op zondag is de hoogste nachttemperatuur van Spanje gemeten in de gemeente Agüimes op het Canarische Eiland Gran Canaria. Daar werd door de Spaanse weerdienst Aemet om 00.30 uur ‘s nachts een temperatuur gemeten van maar liefst 34,3 graden wat gelijk staat aan een zogenaamde equatoriale nacht (dus geen tropennacht).

Overdag is het al akelig warm op de Canarische Eilanden met op zondag 18 juli als maximumtemperatuur 41,6 graden bij het vliegveld Tenerife-Zuid en 40,7 graden in Agüimes op Gran Canaria en 40 graden in San Bartolome de Tirajana op Gran Canaria waar het zaterdag 17 juli ook al 41,1 graden werd.   

Maar als ‘s nachts het kwik ook niet onder de 25 graden komt wordt niet meer gesproken van een tropennacht maar van een equatoriale nacht. In Agüimes op Gran Canaria werd om 00.30 uur een temperatuur gemeten van 34,3 graden. In San Bartolomé de Tirajana werd om 00.40 uur een temperatuur gemeten van 33 graden terwijl het kwik steeg naar 31,8 graden om 6 uur ‘s morgens in Agaete.

Definities

Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht of tropennacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje of op de Canarische Eilanden vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

Maar als de minimumtemperatuur (‘s nachts dus) niet onder de 25 graden komt wordt in Spanje ook gesproken van ‘noches ecuatoriales’ wat vrij vertaald naar het Nederlands ‘equatoriale nachten’ betekent. Het gaat in feite om een nacht die erg ‘bochornosa’ is waarbij er gesproken kan worden van een intense, vochtige en zinderende hitte. Naast de ‘noche tropical’ en noche ‘ecuatorial’ bestaat er in Spanje ook nog een ‘noche tórrida’.

Bij de ‘noche tropical’ of tropennacht wordt gesproken over nachttemperaturen die niet onder de 20 graden komt.

Liggen deze temperaturen tussen de 20 en 25 graden dan spreekt men in Spanje over een ‘noche tórrida’ ofwel stomende nacht.

Komen de temperaturen ‘s nachts boven de 25 graden dan wordt er gesproken over een ‘noche ecuatorial’ ofwel een equatoriale nacht.

Het zijn in ieder geval altijd nachten waarbij slapen met een airconditioning of een ventilator bijna noodzakelijk is. Voor diegene die deze luxe niet hebben is het soms een uitkomst om op straat te wachten totdat de temperatuur naar beneden gaat. Dat gebeurt nog al eens in steden waar vaak hele families met stoelen en tafels op straat zitten voor verkoeling omdat het in de appartementen niet te harden is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?