Search
menu
Search

Het enige zwarte goud ‘coltan’ van Europa is te vinden in Galicië

Het enige zwarte goud ‘coltan’ van Europa is te vinden in Galicië
Beeld: Archieffoto

Het enige zwarte goud ‘coltan’ van Europa is te vinden in Galicië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OURENSE – Het dorp Viana del Bollo​​​​ in de provincie Ourense in de autonome regio Galicië in het noordwesten van Spanje is de enige plaats van Europa waar een coltan-mijn te vinden is. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de Penouta-mijn een van de belangrijkste van Europa maar de toenmalige eigenaar Grupo Rumasa besloot halverwege de jaren tachtig de mijn te sluiten. Maar na tientallen jaren is er weer activiteit en is men begonnen met het winnen van het waardevolle coltan.

Coltan wordt ook wel het zwarte goud genoemd omdat het zeldzaam en waardevol is. Uit coltan worden de elementen niobium en tantaal gewonnen. De beide stoffen kennen veel industriële toepassingen. Tantaal wordt onder andere in poedervorm gebruikt bij de productie van kleine elektrolytische condensatoren (tantaal-elco’s), die worden gebruikt in mobiele telefoons, spelcomputers, pc’s, laptops en andere elektronische apparaten waarin kleine elco’s nodig zijn. 

Het erts wordt onder meer gewonnen in sommige Afrikaanse landen, waaronder in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De gewapende conflicten die regelmatig in het grensgebied van Congo-Kinshasa en Rwanda uitbreken, worden door beide partijen deels met illegale handel in coltan en bloeddiamanten gefinancierd. Hoewel veel fabrikanten er aanvankelijk naar streefden om het erts zo goedkoop mogelijk te verkrijgen, eisen de meeste afnemers een verklaring dat alleen legale bronnen zijn gebruikt.

En juist daarmee heeft de coltan-mijn in Spanje een voordeel want niet alleen is het de enige coltan-mijn in heel Europa, coltan kan hier ook nog eens ‘conflict-free’ gewonnen worden zonder oorlogen, soldaten en illegale handel in het waardevolle erts. Strategic Minerals Spain is de verantwoordelijke voor de mijn nadat dit bedrijf de Penouta-mijn voor 36 miljoen euro heeft gekocht.

Op dit moment werken er 46 medewerkers bij het hoofdkantoor van het Spaanse bedrijf in Madrid maar de bedoeling is dat ze in veertien jaar tijd al het coltan uit de mijn kan halen waarna men zeker nog drie jaar actief blijft in de mijn en het gebied en er dus meer banen gecreëerd gaan worden. Het zal een totale investering van 350 miljoen euro nodig hebben maar als de berekeningen kloppen wordt er voor veel een veel hoger bedrag aan coltan gewonnen.

Ga naar de inhoud