Horche: de opstand van een dorp in Castilla-La Mancha tegen de krakers

Horche: de opstand van een dorp in Castilla-La Mancha tegen de krakers
Beeld: Twitter

Horche: de opstand van een dorp in Castilla-La Mancha tegen de krakers

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GUADALAJARA – In Horche, een pittoresk dorp in de regio Castilla-La Mancha, ondergaat de bevolking dezelfde problemen als die van een grote stad. In het dorp van iets meer dan 2.500 inwoners werden maar liefst 62 woningen bezet door krakers (ocupas). 

Alles begon toen een bedrijf dat in het centrum van Horche een groot wooncomplex bouwde bankroet ging. De twee woonblokken, met respectievelijk tien en negentig wooneenheden, kwamen in handen van de Spaanse bank CaixaBank. 

Volgens de gemeenteraad van Horche hield Caixabank nadien geen rekening met de gemeente bij het zoeken naar bewoners. Zonder enige waarschuwing kwamen mensen de woningen betrekken. Ook vroegen zij hun domicilie aan in de gemeente. Aanvankelijk waren er weinig problemen, tot ook krakers door de leegstaande woningen werden aangetrokken. Ze begonnen met de verkoop van sleutels en het openbreken van overgebleven woningen.

Terwijl de buren zagen hoe hun dorp steeds chaotischer werd, besloten ze de organisatie ‘Defiende Horche’ (Verdedig Horche) in het leven te roepen. Voorzitter van de vereniging Fernando García getuigt dat er in Horche “totale anarchie heerste”, en dat het centrum “een waar getto geworden was.”

Vandaag de dag zijn de bezetters zo professioneel geworden in het kraken van leegstaande huizen, dat de rest van het dorp er over moet waken dat het probleem niet groter wordt. “We bewaken autos of houden een oogje in het zeil wanneer vreemde personen in het dorp opduiken. Ook halen we de draden weg die ze in de deuropeningen hangen. Dat doen ze om te weten te komen of de bewoners effectief thuis komen of niet.”

De inwoners van de gekraakte panden in toom houden is wat het moeilijkste is. Er zijn drie verschillende clans ontstaan, die de verschillende ingangen van het gekraakte pand bewaken. Naast drugshandel, is er sprake van diefstal van mobiele telefoons, gewassen kleren en winkeldiefstallen in de winkels van Horche. De burgemeester vertelt ook over de diefstal van een koperen buis waardoor verschillende inwoners een volledige namiddag zonder water zaten.

Francisco García waarschuwt dat de bevolking van Horche zijn geduld aan het verliezen is. “Uiteindelijk zullen hier ongelukken gebeuren; iemand zal door de ruit vliegen en dat willen we ook niet. Daarom zouden de politie en de wet er moeten zijn.” Defiende Horche vraagt een uitweg uit dit legaal labyrinth. Ze beschuldigt CaixaBank van het probleem en eist verdediging van de politie.

Caixabank verdedigt zich, en zegt dat ze er alles aan doen om het probleem op te lossen. In Januari zouden de blokken worden ontruimd, maar dat werd uitgesteld door de sneeuwstorm Filomena. De bank benadrukt dat de enige weg de legale moet zijn. In September van dit jaar zou er een nieuwe poging komen. 

De burgemeester van Horche is de wanhoop nabij. Na de bedreigingen aan zijn adres, denkt hij er zelfs aan zijn sjerp neer te leggen. “Als het aan mijn familie lag, was ik al lang opgestapt. Maar hoe doe ik dat net wanneer de mensen mij het meeste nodig hebben?”

Ga naar de inhoud