De ‘Iberische oven’ is voor even gedoofd in Spanje maar niet voor lang

De ‘Iberische oven’ is voor even gedoofd in Spanje maar niet voor lang
Beeld: Canva

De ‘Iberische oven’ is voor even gedoofd in Spanje maar niet voor lang

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk lijkt er een (kort) einde te komen aan de verzengende hitte tijdens de tweede hittegolf in Spanje waarbij gesproken wordt dat de ‘horno ibérico’ voor even uitgaat. Spanje heeft de hitte van het Iberische schiereiland al richting Frankrijk en nu ook België en Nederland gestuurd via de ‘Spaanse pluim’ maar ook Spanje zal weer te maken krijgen met de hitte.

Volgens de website Meteored komt er deze maandag of dinsdag een tussentijds einde aan de hittegolf met de zeer hoge temperaturen, meer een korte pauze. De hoogst gemeten temperatuur de afgelopen dagen en sinds 10 juli was 45,5 graden en volgens de laatste schatting zijn er sinds 10 juli meer dan 500 mensen overleden aan hitte. Spanje kan wel even wat koelte gebruiken en meer nog regen.

Boven de Atlantische Oceaan bevindt zich een zogenaamde DANA die ervoor zorgt dat er koelere lucht richting Spanje komt, iets wat vooral te merken zal zijn in Extremadura, Castilië en León, Galicië en Asturië. Ook in het noordoosten van Spanje zoals in Catalonië en de Valencia regio dalen de temperaturen iets. Temperaturen zijn over het algemeen iets prettiger dan voorheen al zal het kwik op veel plaatsen nog steeds tot de 40 graden of daarboven komen.

Maar helaas, de koelte op sommige plaatsen is van korte duur want vanaf donderdag gaan de temperaturen over het algemeen weer omhoog in Spanje. Daarom wordt er niet zozeer gesproken van een einde van de huidige hittegolf maar meer van een korte verlaging en daarna de continuïteit van de huidige tweede hittegolf van Spanje. Dat zou betekenen dat deze hittegolf de op twee na langste in de geschiedenis van Spanje kan worden.

Ga naar de inhoud