Search
menu
Search

Reddingsbrigade moet hond in Pyreneeën redden terwijl baasjes boete kunnen krijgen voor dierenmishandeling

Reddingsbrigade moet hond in Pyreneeën redden terwijl baasjes boete kunnen krijgen voor dierenmishandeling
Beeld: Guardia Civil

Reddingsbrigade moet hond in Pyreneeën redden terwijl baasjes boete kunnen krijgen voor dierenmishandeling

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De Guardia Civil werd het afgelopen weekend gebeld om een hond te redden op 2.400 meter hoogte in de Spaanse Pyreneeën nabij Panticosa in de provincie Huesca. Op zich is dat niet de eerste keer want de agenten die hun leven wagen om andere levens te redden hebben wel vaker dieren moeten redden. Maar in dit geval is de redding van deze hond anders verlopen dan wat zijn baasjes hadden gedacht.

In totaal heeft de Guardia Civil het afgelopen weekend 18 keer in actie moeten komen om personen en dieren te redden. Wat betreft de redding van het dier werd aan de agenten gevraagd of ze een hond, die overduidelijk de hitte niet aan kon en niet meer kon lopen, wilden redden. Voor de Guardia Civil is dat geen probleem.

Volgens het baasje van de hond had deze zijn poten bezeerd en kon hij niet meer verder lopen. Dat is ook niet zo vreemd want de 40 kilo wegende hond werd gevraagd om samen met zijn baasje een wandeling in de bergen te maken met temperaturen die boven de 30 graden lagen en op een hoogte van 2.400 meter. Dat was voor de hond teveel en hij bezeerde zijn voetzolen dusdanig op de rotsen dat hij niet meer kon lopen. Daarnaast had de hond veel last van de hitte.

De Guardia Civil snelde zich na diverse andere reddingen in de buurt naar de plaats door de helikopter in te zetten. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een hond wiens poten waren verbonden omdat hij gewond was. De hond werd in de helikopter gelegd en naar het helikopterplatform in Panticosa gebracht en daarna overgegeven aan een dierenarts.

Eenmaal op de grond lieten ze de baasjes weten dat zij aangeklaagd kunnen worden voor dierenmishandeling en een mogelijke overtreding van de wet 11/2003 op de dierenbescherming in Aragón. In artikel 68.1 staat als kleine overtreding geldt het mishandelen van dieren of dieren aan een praktijk die onnodige of ongerechtvaardigde schade of lijden kan veroorzaken, zonder verwondingen, misvormingen, defecten of de dood te veroorzaken. Als de regionale overheid vindt dat dit artikel van toepassing is kunnen de baasjes van de hond een boete krijgen tussen de 60 en 600 euro. 

Ga naar de inhoud