Spanje staat in brand met meer dan 50 actieve bosbranden en 30 duizend hectare verwoeste natuur

Spanje staat in brand met meer dan 50 actieve bosbranden en 20 duizend hectare verwoeste natuur
Beeld: Europa Press

Spanje staat in brand met meer dan 50 actieve bosbranden en 30 duizend hectare verwoeste natuur

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het mag duidelijk zijn dat begin van de zomer niet goed gestart is in Spanje wat betreft de natuur- en bosbranden. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 50 branden actief in Spanje waarbij alweer meer dan 30.000 hectare natuur is verwoest. De meeste natuur- en bosbranden vinden plaats in het noordwesten, in Galicië, en in Extremadura en Castilië en León.

Volgens de laatste cijfers van het ‘Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico’ (Miteco) heeft Spanje het eerste half jaar tussen 1 januari en 10 juli 2022 te maken gehad met 5.539 ‘incendios forestales’ of ‘siniestros’ waardoor 73.114 hectare natuur is verwoest. Maar sinds 10 juli zijn daar veel bosbranden bijgekomen die nog niet zijn meegenomen in de officiële cijfers die aanstaande vrijdag bijgewerkt worden.

Op het moment van schrijven zijn er in Spanje meer  dan 50 natuur- en  bosbranden actief zoals op onderstaande kaart te zien is. Daarbij is meer dan 30.000 hectare natuur verwoest. Daaronder bevinden zich ook 15 ‘grote’ branden van meer dan 500 hectare verwoeste natuur.

Extremadura

De autonome regio Extremadura heeft te maken met drie branden waarvan de grootste in het natuurgebied Los Hurdes waar 6.000 hectare natuur is verwoest. Deze brand is helaas ook overgeslagen naar het het Nationale Natuurpark Monfragüe waar de vlammenzee 200 hectare natuur heeft verwoest. Deze brand is gestabiliseerd maar nog niet voorbij.

Een tweede bosbrand waarvan men zeker weet dat deze is aangestoken, vindt plaats in de Garganta de los Infiernos in de Valle del Jerte. Ondanks dat deze brand nog actief is is de evolutie goed wat wil zeggen dat de brandweerlieden grip op de situatie hebben. 

Andalusië

De natuur- en bosbrand in de Sierra de Mijas is ook gestabiliseerd maar nog niet helemaal voorbij. Toch konden de meer dan 3.000 geëvacueerden terugkeren naar hun woningen of vakantieadressen terwijl er meer dan 2.000 hectare natuur is verwoest.

Catalonië

In Catalonië heeft men te maken met een grote natuur- en bosbrand bij El Pont de Vilomara en Rocafort in de provincie Barcelona. Deze brand heeft inmiddels meer dan 1.700 hectare natuur verwoest. Hier zijn honderden mensen die hun woning hebben moeten verlaten of een thuisblijfplicht hebben gekregen en alle ramen en deuren moeten sluiten (en dat met deze hitte). Er zijn ook diverse woningen beschadigd door het vuur.

Galicië

Deze regio in Noordwest Spanje is het meest getroffen. Galicië staat erom bekend de regio van Spanje te zijn met de meeste natuur- en bosbranden van heel Spanje. De meeste branden vinden plaats in de provincies Lugo en Ourense waar meer dan 9.000 hectare natuur is verwoest. In diverse dorpen hebben ze honderden inwoners moeten evacueren terwijl er ook woningen compleet zijn verwoest, zoals in Alixo waar 15 woningen verbranden.

De grootste bosbrand vindt plaats in Vilamor met meer dan 2.500 hectare verwoeste natuur terwijl bij de bosbrand bij Carballeda de Valdeorras ook 2,400 hectare natuur in rook opging. Dan zijn er nog bosbranden in Folgosos do Courel met 300 hectare, A Probra do Brollón met 700 hectare en Oìmbra met 370 hectare natuur verwoest.

Castilië en León

In de autonome regio Castilië en León heeft de vlammenzee bij de brand in Zamora het leven gekost aan twee personen, een 62-jarige brandweerman en een 69-jarige man die verbrand gevonden werd. De grootste branden vinden plaats bij Salamanca en Ávila maar de brand bij Zamora is tot nu toe de meest verwoestende.

Ga naar de inhoud