70-jarige filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities heeft miljoen YouTube-volgers

70-jarige filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities heeft miljoen YouTube-volgers
Beeld: @EugenioMonesma / twitter

70-jarige filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities heeft miljoen YouTube-volgers

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

“Mijn naam is Eugenio Monesma, ik produceer en maak etnografische documentaires. Ik heb de afgelopen 40 jaar een verzameling aangelegd van tradities, gewoonten, lokale gastronomie, legendes, oude ambachten en vieringen uit heel Spanje. Deze verzameling is vastgelegd in een serie documentaires die nu een van de omvangrijkste archieven van Spanje vormen, met meer dan 3.000 documentaires.” Met deze zinnen introduceerde deze communicator uit Huesca twee jaar geleden zijn YouTube-kanaal dat nu meer dan één miljoen abonnees heeft bereikt om zijn werk aan de hele wereld te tonen. Die eerste video werd gevolgd door nog eens 445 video’s en er groeit een toenemende gemeenschap van volgers.

Dankzij deze prestatie heeft de filmmaker, die in november 71 jaar oud wordt, de zogenoemde ‘Gouden Knop’ ontvangen. Dit is een speciale onderscheiding die het digitale platform YouTube geeft aan creators die de mijlpaal van één miljoen abonnees op hun kanalen behalen. Dit getuigt van de steun en waardering van een gestaag groeiende gemeenschap die de door de maker aangeboden inhoud zeer op prijs stelt en ervan geniet.

Voor deze doorgewinterde verteller van Aragonese folklore, die gewend is om zowel voor als achter de camera te staan, betekent deze erkenning “heel veel” en hij vindt “geen woorden om dankbaarheid te uiten” aan de meer dan een miljoen YouTube-gebruikers die geïnteresseerd zijn in een vaak onherstelbaar verleden. “Ik zeg het altijd, maar ik had nooit gedacht dat we zo’n aantal zouden kunnen bereiken.” Hij belooft dat er nog vele documentaires zijn die hij wil publiceren. Monesma, die in het begin van de jaren 80 regelmatig begon te filmen, heeft een oeuvre dat meer dan 3.000 werken omvat.

Maar waar gaat het om?

Wie van Spanje houdt weet dat het land een rijke artisanale kennis heeft opgebouwd. De geografische verscheidenheid en de nauwe band met het platteland hebben doorheen de eeuwen een schat aan inzichten geproduceerd. Eugenio Monesma Moliner trekt al jaren met zijn camera door het land om zo veel mogelijk daarvan in beeld te brengen.

Van bomen vellen, leidaken bouwen, natuurlijk touw maken tot ijzer smeden: Eugenio Monesma  houdt zich al een paar decennia lang bezig met het documenteren van de kennis over het traditionele Spaanse handwerk. Het gros daarvan is te bekijken op zijn YouTube kanaal dat meer dan één  miljoen volgers heeft en bijna 500 van zijn documentaires bundelt.

Wie Spaans spreekt en geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Iberische schiereiland, vindt in de films van Monesma waarschijnlijk uren kijkplezier. Heel vaak zijn het ouderen die een centrale rol spelen en met de wonderbaarlijke kunde van de handwerkers de oude Spaanse beroepen beheersen. Monesma brengt hen voor de camera en laat hen zelf vertellen hoe hun kunst in elkaar zit, zodat het lijkt alsof je er zelf gewoon bij staat.

Net omdat Monesma werkt om het vergeten tegen te gaan, vindt hij het ook belangrijk dat zijn werk zo beschikbaar mogelijk is. Door alles met mondjesmaat op YouTube te plaatsen, hoopt hij mensen te inspireren een voorbeeld te nemen aan de Spaanse voorouders en de traditie zo veel mogelijk in leven te houden. Wie weet vind jij er ook wel iets wat jou betovert? HIER vind je nog eens alle films op een rijtje.

Ga naar de inhoud