Auto wassen op straat kan een boete opleveren tot 3.000 euro in Spanje

Auto wassen op straat kan een boete opleveren tot 3.000 euro in Spanje
Beeld: via canva.com

Auto wassen op straat kan een boete opleveren tot 3.000 euro in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het komt bij iedereen wel eens voor dat ze hun auto op straat wassen. Met niets meer dan een emmer water, enkele lappen en een geschikt reinigingsmiddel kan men de auto altijd en overal laten blinken. In Spanje kun je echter een forse boete krijgen als je betrapt wordt op het schoonmaken van je auto op openbaar terrein, zoals een weg of parkeerplaats of plein.

De basis voor een boete voor het wassen van je auto op de openbare weg ligt in artikel 4.2 van het Algemeen Verkeersreglement. Dit artikel verbiedt het “wegwerpen, achterlaten of deponeren van objecten of materialen op de weg die de vrije verkeersstroom, het stoppen of parkeren kunnen hinderen, of die de weg of bijbehorende faciliteiten potentieel gevaarlijk kunnen maken of beschadigen”.

Hieruit volgt dat het wassen van een auto op de openbare weg hinderlijk kan zijn, aangezien er water, zeep en vuil op de weg worden gegooid. Het is waar dat het wassen van een klein, weinig gebruikt voertuig niet hetzelfde is als het wassen van een groter voertuig dat we bijvoorbeeld gebruiken voor off-road ritten.

Het boetebedrag voor het wassen van je auto op openbaar terrein is afhankelijk van de regelgeving in elke gemeente, dus de financiële boetes kunnen variëren afhankelijk van waar je bent. Het spectrum is breed, met boetes variërend van 30 euro tot zelfs 3.000 euro. Bovendien zijn er in elke gemeente specifieke sancties afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Als het wassen van de auto op straat een boete oplevert en de betrokken gemeente geen specifieke regels hiervoor heeft, dan wordt in het reglement aangegeven dat deze overtreding met een boete van 100 euro wordt bestraft. Om problemen te voorkomen, is het raadzaam om je auto te wassen in daarvoor bestemde ruimtes, zoals wasstraten of plaatsen met hogedrukreinigers die voor het publiek toegankelijk zijn.

Ga naar de inhoud