Ava Gardner, een Nederlander en Tossa de Mar aan de Costa Brava

Ava Gardner een Nederlander en Tossa de Mar aan de Costa Brava
Beeld: 123rf

Ava Gardner, een Nederlander en Tossa de Mar aan de Costa Brava

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit jaar is het drieënzeventig jaar geleden dat de bekende Amerikaanse actrice Ava Gardner in Tossa de Mar was om filmopnames te maken. In de vijftiger jaren, om precies te zijn 1950, was dat heel wat in Spanje want een grote Hollywood productie zie je niet altijd. Sindsdien Staat Tossa de Mar bekend als de plaats waar Ava Gardner verliefd werd op een Nederlander.

Ze zeggen dat Ava Gardner verliefd is geworden op Tossa de Mar tijdens de opnames voor de film ‘Pandora and the Flying Dutchman’, (Pandora y el holandés errante) een Britse dramafilm uit 1951 onder de regie van Albert Lewin waarin ook rollen waren weggelegd voor de Britse acteur James Mason en de Spaanse stierenvechter Mario Cabré.

Het bezoek van Ava Gardner aan Tossa de Mar is voor eeuwig vastgelegd in een bronzen standbeeld waar ze voor altijd kan genieten van het uitzicht over de baai van Tossa de Mar en de Middellandse Zee. In Hotel Tonet hangen foto’s aan de muur van de periode dat de Amerikaanse diva in Tossa de Mar was voor de filmopnames.

Maar wat hebben Ava Gardner en Tossa de Mar met de Nederlander te maken? Eigenlijk is dat al uit de titel van de film op te maken want de ‘Flying Dutchman’ was een Nederlandse visser genaamd Hendrik van der Zee, kapitein van ‘De Vliegende Hollander’. Ze hadden natuurlijk voor een Nederlandse acteur kunnen kiezen om de rol van Hendrik te vertolken, maar ze kozen voor de Britse acteur James Mason.

Ava Gardner
ava1

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in 1930 in de kleine Catalaanse havenstad Esperanza. De Amerikaanse nachtclubzangeres Pandora Reynolds is op doorreis in Spanje en verblijft nu in Esperanza. Alle mannen zijn gek op Pandora, maar ze wordt zelf nooit verliefd op hen. Ze weigert het huwelijksaanzoek van de dichter Reggie Demarest, die vervolgens zelfmoord pleegt. Ook de autocoureur Stephen Cameron en de stierenvechter Juan Montalvo dingen naar haar hand.

Op een dag zwemt ze naar een geheimzinnig jacht dat voor anker ligt in de haven. Ze ontmoet er Hendrik van der Zee. Hij is de kapitein van De Vliegende Hollander, die gedoemd is om eeuwig over de zeven zeeën te varen. Die vloek kan enkel worden verbroken als een vrouw bereid is voor hem te sterven.

Ga naar de inhoud