Politie voorkomt terroristische aanslag en schiet vier verdachten dood in badplaats Cambrils (2017)

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – Nog geen negen uur na de terroristische aanslag op de Ramblas in Barcelona waarbij 12 personen om het leven kwamen en er meer dan 100 gewond raakten, heeft de politie een nieuwe aanslag weten te voorkomen in de haven van de toeristische badplaats Cambrils. Om 1.30 uur vrijdagnacht werden er op de Paseo Maritimo verschillende schoten gelost waarbij men vier vermoedelijke terroristen heeft uitgeschakeld en een persoon gewond raakte.

UPDATE 1: Volgens de regionale krant Diari de Tarragona droegen de neergeschoten verdachte terroristen nep bomriemen. Het is nog niet zeker of ze wel bewapend waren. Daarnaast wordt onderzocht of een van de neergeschoten personen de hoofdverdachte is van de aanslag eerder op donderdag op de Ramblas in Barcelona. Het zou gaan om Mussa Oukabir, de broer van Driss Oukabir die eerst als verdachte werd gezien maar zichzelf melde bij de politie met de mededeling dat zijn identiteitspapieren door zijn broer waren gestolen.

UPDATE 2: Een van de aangereden personen in Cambrils is later in het ziekenhuis van Tarragona overleden aan de verwondingen die zij opliep nadat zij door een van de terroristen in haar nek was gestoken. Het gaat om een 63-jarige vrouw uit Zaragoza die op vakantie was in de badplaats aan de Costa Dorada. Er liggen in het ziekenhuis nog drie andere zwaargewonden terwijl een andere gewonde het ziekenhuis heeft verlaten.

UPDATE 3: Volgens de Spaanse kranten heeft een agente van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra de vier vermoedelijke terroristen in Cambrils met haar dienstwapen voor de Club Nautico doodgeschoten. Deze vrouwelijke agente werd aangevallen door de mannen die met bijlen, messen en kapmessen de vrouw wilden aanvallen. De vijfde persoon vluchtte al rennend richting de badplaats Salou maar werd door een collega agent neergeschoten maar overleefde dit waarna hij werd gearresteerd.

Volgens de Twitter berichten van 112 heeft de politie door de uitschakeling van vijf personen een nieuwe terroristische aanslag in de badplaats Cambrils voorkomen. Inwoners van de kustplaats werden opgeroepen niet naar buiten te gaan en zichzelf op te sluiten in huis terwijl personen die op straat waren aangeraden werd een veilige plaats in nabijgelegen hotels te zoeken. Vanwege het late tijdstip waren er gelukkig niet zo heel veel mensen op straat.

De vier doodgeschoten verdachten droegen blijkbaar riemen met daarin explosieven verwerkt en hadden ook rugzakken om. Daarnaast lijkt het erop dat de vermoedelijke terroristen ook wapens zoals bijlen, messen en kapmessen (dus geen vuurwapens) bij zich hadden. Vier van hen werden in de buurt van de haven van Cambrils, voor de Club Nautico, door agenten doodgeschoten terwijl een vijfde verdachte gewond raakte, aldus bronnen bij de politie.

Volgens de krant La Vanguardia vluchten de terroristen met hun auto (Audi) bij een routinecontrole. Tijdens die vlucht schijnen de terroristen diverse voetgangers omver te hebben gereden waarbij er zes gewond raakten, waaronder ook een politieagent. Het voertuig kwam na de achtervolging op een zijkant terecht nadat deze uiteindelijk kantelde en de inzittenden te voet verder gingen. Daarbij werden ze achtervolgd door tientallen agenten van de Mossos d’Esquadra en Policia Local die schoten losten en de terroristen uitschakelden. Volgens de krant Diari de Tarragona werden drie verdachten in de personenwagen neergeschoten en vluchten er twee die later op straat werden uitgeschakeld.

Dit nieuwsbericht zal regelmatig bijgewerkt worden met de laatste informatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.