Algo de españá – deel 9: Extremadura is het best bewaarde geheim

Algo de españá – deel 9: Extremadura is het best bewaarde geheim

Algo de españá – deel 9: Extremadura is het best bewaarde geheim

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

25 jaar geleden nam mijn Spaanse man mij mee naar zijn regio. WAAR gaan we naar toe? Extremadura! Nog nooit van gehoord. We stapten met de auto op de ferry van Mallorca naar Valencia. En daar begon de reis. Super zenuwachtig was ik natuurlijk, want ik ging voor het eerst mijn schoonfamilie ontmoeten. En mijn Spaans was nog een drama.

Wat een rust

Vanaf de ferry was het nog maar 6 uur rijden, Spanje is groot. En we reden de stad uit het binnenland in, door Castilla La Mancha richting Extremadura. En het werd steeds rustiger en rustiger. Ik keek mijn eigen ogen uit. Wat een ongerept landschap, wat een uitzicht. Ik tuurde alleen maar om me heen en naar de helderblauwe lucht boven mij, die vogels! De één nog groter dan de ander.

Luister!

Even stoppen, luister! Je hoort helemaal niets. Heerlijk die stilte. Gedurende de 20 jaar zal ik dit ritueel blijven herhalen. Zo gauw we in de buurt komen van ons dorp Los Guadalperales even stoppen, even stil staan en luisteren naar de stilte en heel ver kijken over de rijstvelden heen. Zo mooi.

Een reis terug in de tijd

Die blauwe lucht, grote vleugels van roofvogels en in de verte een kasteel die opdoemt aan de horizon. Zoveel stenen muurtjes dat je honderden jaren terug in de tijd gaat. Je ziet mensen die stenen stapelen. Un viaje al pasado. Een reis terug in de tijd. Zo voelde het.

Meer schapen dan mensen

Meer schapen dan mensen. En dan uit de auto stappen en genieten van stilte. Wauw, waanzinnig en wat kan ik ver kijken, mijn uitzicht wordt door niets tegen gehouden. En de nachten echt pikdonker, maar vol met stralende sterren. Zo geweldig, heel indrukwekkend. Puur natuur.

Ssst niet doorvertellen

Extremadura, absoluut een ongerept stukje Europa, zo onbekend, maar zo mooi. Sssst niet teveel doorvertellen zeggen los extremeños lachend, laat het maar zo lekker rustig hier, maar ondertussen vinden ze het geweldig als je komt. Zo gastvrij en vriendelijk, echt ongelooflijk. En nou ben ik niet zo´n stil type. Dit is te prachtig om niet door te vertellen, als je van Madrid zakt naar beneden richting Portugal dan ben je er al. Geen mens op de weg, je komt meer schapen dan mensen tegen. Prachtige wegen en weet je wat zo fijn is, je kunt heerlijk om je heen kijken. En genieten van prachtige vergezichten en roofvogels. Een bezoek aan Parque de Monfragüe mag je absoluut niet overslaan. Echt prachtig.

1 miljoen mensen

Extremadura is net zo groot als Nederland en bestaat uit 2 provincies: Cáceres + Badajoz. Slechts 1 miljoen inwoners die voornamelijk verdeeld zijn over de 2 gelijknamige steden en werelderfgoed stad het oud Romeinse Mérida. Ongekende rust, files kent men niet hooguit word je wel eens op gehouden door een tractor. Onderweg van Madrid rijden we richting Los Guadalperales, ons dorp. Ik geniet van de omgeving, het veranderen van de lucht. De bergen in de verte, maar eigenlijk is het vrij vlak.

Emigeren naar Extremadura

Sinds 2015 wonen wij hier met het gezin. En nu we weer een camper hebben, gaan we regelmatig een paar dagen wandelen ergens in Extremadura. Ik houd namelijk echt van natuur, de kraanvogels in de winter, de ooievaars in de zomer, de rust, de zon en natuurlijke zwembaden en het droge klimaat. Ik hoef niet zo nodig naar de Costa’s, voor de afwisseling soms wel even leuk, maar ik vind het wel al gauw te druk hahaha, veel te veel mensen.

Los Peregrinos

Vlakbij ons dorp bevindt zich het mooiste dorp van Spanje. Het is het 2e Bedevaartsoord van Spanje – Guadalupe. En eigenlijk is het heel toeristisch hier, alleen zijn het voornamelijk Spanjaarden. Zij komen hier voor El Monasterio de Guadalupe met haar zwarte maagd, la Virgen de Guadalupe. En het is werkelijk een reis ver terug in de tijd. Eigenlijk werden wij ook een soort peregrinos (pelgrims), onthoud dat woord als je op bedevaart gaat. En als je El Descanso de Los Peregrinos ziet staan, dan weet je dat je daar kunt uitrusten.

Santiago de la Compostela

Mijn cursisten die mee gingen met onze Spaans in de Praktijk Rondreis door Extremadura vorig jaar, noemde dit gebied ‘Het best bewaarde geheim van Europa’. En dat vind ik een geweldige naam die volledig de lading dekt. In deze video liepen wij La Ruta de Las Ermitas in Guadalupe (de Route van de Kapelletjes) zie video: https://youtu.be/jZQNmCB9qf0.

En net zoals naar Santiago de la Compastela, lopen vele mensen ook de pelgrimstocht naar Guadalupe. Je kunt er komen via het oud-Romeinse pad: La Ruta de la Plata die vanuit Sevilla loopt.

Hablo español

Maar zoals altijd als je de binnenlanden in gaat van Spanje dan heb je niks aan je Engels. Spaans zul je moeten spreken, maar het zal ook je reis heel spectaculair maken. De mooiste verhalen kun je krijgen in het Spaans. Want iedereen heeft tijd voor je en vind het geweldig dat je ‘hun’ tierra komt bezoeken.

Ik ben nog lang niet uitgesproken over Extremadura. Binnenkort zal ik vertellen over de mooiste steden Trujillo, Mérida, Cáceres en nog meer over Parque de Monfragüe.

 Saludos Cintha

Of heb je vragen en kan ik je ergens mee helpen. Stuur mij een berichtje via info@supergoedspaansleren

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud