Naast Nutri-Score nu wellicht ook Eco-Score op consumentenartikelen in Spanje

Naast Nutri-Score nu wellicht ook Eco-Score op consumentenartikelen in Spanje
Beeld: EcoScore

Naast Nutri-Score nu wellicht ook Eco-Score op consumentenartikelen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje doet samen met België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland mee met de Nutri-Score, een gezondheids stoplicht met verschillende letters en kleuren op consumentenartikelen in de supermarkt. Maar naast de Nutri-Score is men in verschillende landen ook begonnen met een Eco-Score, het nieuwe ‘stoplicht’ dat voedsel scoort op de milieu-impact maar komt dit duurzaamheids stoplicht ook naar Spanje?

Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien. Eco-Score lijkt op het al bekende en ingevoerde Energielabel en Nutri-Score. Het label geeft voedingsmiddelen een milieuscore van A tot E. Die letters worden toegekend op basis van een levenscyclusanalyse en 4 indicatoren: de productiewijze (bijvoorbeeld biologisch); de herkomst van de ingrediënten; de verpakking en bedreigde soorten.

In landen als België en Duitsland is de Eco-Score al te zien in supermarkten die werken met dit klantvriendelijke systeem maar in Spanje nog niet. De vraag is dan ook of de Eco-Score wel naar Spanje gaat komen nu men pas recent is begonnen met de ontwikkeling en invoering van de Nutri-Score.

De Lidl is de Eco-Score aan het testen in Duitsland en Carrefour doet hetzelfde in Frankrijk. Carrefour test de Eco-Score via de website waar de keten deze beoordeling in al het eten en drinken heeft verwerkt, zodat de consument bij de online aankoop kan controleren in hoeverre het product wel of niet duurzaam is.

Eind juni werd formeel bij de Europese Commissie een burgerinitiatief geregistreerd dat gericht is op het verzamelen van een miljoen handtekeningen om ‘een betrouwbare Europese duurzaamheidslogo op te leggen, bestaande uit een label dat consumenten transparante informatie biedt over de milieu-impact van producten’. Hoewel het hun ambitie is om het uit te breiden naar allerlei categorieën, richten ze zich in eerste instantie op voeding en kleding. de Eco-Score zou zo’n Europees duurzaamheids stoplicht kunnen worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.