Naast Nutri-Score nu wellicht ook Eco-Score op consumentenartikelen in Spanje

Naast Nutri-Score nu wellicht ook Eco-Score op consumentenartikelen in Spanje
Beeld: EcoScore

Naast Nutri-Score nu wellicht ook Eco-Score op consumentenartikelen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje doet samen met België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland mee met de Nutri-Score, een gezondheids stoplicht met verschillende letters en kleuren op consumentenartikelen in de supermarkt. Maar naast de Nutri-Score is men in verschillende landen ook begonnen met een Eco-Score, het nieuwe ‘stoplicht’ dat voedsel scoort op de milieu-impact maar komt dit duurzaamheids stoplicht ook naar Spanje?

Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien. Eco-Score lijkt op het al bekende en ingevoerde Energielabel en Nutri-Score. Het label geeft voedingsmiddelen een milieuscore van A tot E. Die letters worden toegekend op basis van een levenscyclusanalyse en 4 indicatoren: de productiewijze (bijvoorbeeld biologisch); de herkomst van de ingrediënten; de verpakking en bedreigde soorten.

In landen als België en Duitsland is de Eco-Score al te zien in supermarkten die werken met dit klantvriendelijke systeem maar in Spanje nog niet. De vraag is dan ook of de Eco-Score wel naar Spanje gaat komen nu men pas recent is begonnen met de ontwikkeling en invoering van de Nutri-Score.

De Lidl is de Eco-Score aan het testen in Duitsland en Carrefour doet hetzelfde in Frankrijk. Carrefour test de Eco-Score via de website waar de keten deze beoordeling in al het eten en drinken heeft verwerkt, zodat de consument bij de online aankoop kan controleren in hoeverre het product wel of niet duurzaam is.

Eind juni werd formeel bij de Europese Commissie een burgerinitiatief geregistreerd dat gericht is op het verzamelen van een miljoen handtekeningen om ‘een betrouwbare Europese duurzaamheidslogo op te leggen, bestaande uit een label dat consumenten transparante informatie biedt over de milieu-impact van producten’. Hoewel het hun ambitie is om het uit te breiden naar allerlei categorieën, richten ze zich in eerste instantie op voeding en kleding. de Eco-Score zou zo’n Europees duurzaamheids stoplicht kunnen worden.

Ga naar de inhoud