Overblijfselen van een onbekende dinosaurussoort ontdekt in Castellón

Overblijfselen van een onbekende dinosaurussoort ontdekt in Castellón
Beeld: Wikimedia

Overblijfselen van een onbekende dinosaurussoort ontdekt in Castellón

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

CASTELLÓN – In de provincie Castellón hebben wetenschappers bij een vindplaats in de gemeente Portell de Morella een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Deze heeft de naam ‘Portellsaurus sosbaynati’ gekregen en leefde in het vroege Krijt zo’n 130 miljoen jaar geleden. Deze tot nu toe onbekende dinosaurus was tussen de 6 en 8 meter lang en woog minstens 1.000 kilo.

Begin 1998 vonden Miquel Guardiola, Julián Yuste en Silvia Fabregat op de vindplaats van Mas de Curolles-II bij Portell de Morella een onderkaak van een euornithopode. Pas in 2021 werd de typesoort Portellsaurus sosbaynati benoemd en beschreven door Andrés Santos-Cubedo, Carlos de Santisteban, Begoña Poza en Sergi Meseguer. 

De geslachtsnaam ‘Portellsaurus’ verwijst naar de naam van de gemeente Portell de Morella. De soortaanduiding ‘sosbaynati’ eert de geoloog Vincente Sos Baynat, de eerste wetenschapper die met een eredoctoraat geëerd werd door de Universitat Jaume I. Omdat de naam gepubliceerd is in een elektronisch tijdschrift, zijn Life Science Identifiers nodig voor de geldigheid ervan.

Het onderkaak of holotype (MQ98-II-1) is gevonden in een laag van de Margas de Mirambell-formatie die dateert uit het vroege of middelste Barremien, ongeveer 130 miljoen jaar oud. Het bestaat uit het os dentale ofwel dentarium van een rechteronderkaak. De meeste tanden zijn eruit gevallen; sommige tandkassen bewaren nog fragmenten. Het maakt deel uit van de Colección Museográfica de Cinctorres. De lengte van het stuk onderkaak van 313 millimeter wijst erop dat Portellsaurus een middelgrote euornithopode is, zeer ruwweg zeven tot acht meter lang.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.