Frankrijk wil niet meewerken aan de Spaans-Europese gaspijpleiding MidCat

Frankrijk wil niet meewerken aan de Spaans-Europese gaspijpleiding MidCat
Beeld: Canva

Frankrijk wil niet meewerken aan de Spaans-Europese gaspijpleiding MidCat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de Spaanse premier duidelijk heeft gemaakt dat het zijn idee is om zo snel mogelijk de Spaans-Europese gaspijpleiding MidCat te af te bouwen, heeft de Franse minister van Ecologische Transitie duidelijk gemaakt dat zijn land het nut er niet van inziet. Daarmee gaat Frankrijk op dit moment tegen de wensen van de Duitse Bondskanselier, de Spaanse overheid en de Europese Commissie in.

De gaspijpleiding MidCat die door Catalonië richting Frankrijk gaat, is de laatste maanden veel in het Spaanse en internationale nieuws geweest. Recent nog omdat de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz aangaf dat deze gaspijpleiding snel operationeel zou moeten worden. Volgens de Spaanse minister van Ecologische transitie en demografische uitdaging kan de huidige MidCat gaspijpleiding die bij Hostalric in Catalonië eindigt, afgebouwd worden in acht tot negen maanden.

De minister meent echter dat dit een Europees project moet zijn dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Een van de redenen dat MidCat aan de Franse kant nooit is afgemaakt, is de hoge kostenpost vanwege onder andere het ooit goedkope Russische gas. Ook heeft Spanje aangegeven dat ze voorlopig geen haast hoeven te maken want vanuit Frankrijk komt een negatief antwoord.

De Franse minister van Ecologische Transitie heeft namelijk aangegeven dat ten eerste de bouw van de MidCat gaspijpleiding veel te duur zou zijn en ten tweede dat de aanleg daarvan in Frankrijk veel te veel tijd kost. Als de pijpleiding eenmaal af is, is de huidige gas-crisis die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne weer voorbij, aldus de Franse minister. Voor Frankrijk gaat het om een deel van de circa 227 kilometer gaspijpleiding tussen het Spaanse Hostalric en het Franse Barbaira dat een investering van circa 440 miljoen euro nodig zou hebben.

Spanje is echter van mening dat op korte termijn de gasexport naar Europa met tussen de 20% en 30% kan verhogen. MidCat kan daarna 30 tot 50 jaar meegaan voor aardgas waarna het gas in de leidingen plaats maakt voor hernieuwbare waterstof dat vanuit Spanje naar de EU getransporteerd kan worden. Spanje wil namelijk niet alleen Afrikaans gas naar de rest van de EU vervoeren maar in een later stadium ook de leider worden op het gebied van waterstof.

Vanuit Spanje kan een grote hoeveelheid gas naar het noorden van Europa vervoerd worden maar op dit moment zijn er slechts twee pijpleidingen die Spanje met Frankrijk en daarna de rest van de EU verbinden. Nu is er een pijpleiding verbinding via Larrau (Navarra) en en een verbinding via Irún (Guipuzcoa) die de levering van ongeveer 8 bcm per jaar (8.000 miljoen kubieke meter) gas mogelijk maken.

Er wordt echter al meer dan tien jaar aan een derde verbinding gewerkt, genaamd MidCat die via Girona (Catalonië) Frankrijk binnenkomt. De MidCat-pijpleiding kan tot 9 bcm (9.000 miljoen kubieke meter) gas leveren, samen dus goed voor 17 bcm. Het MidCat-project werd in 2013 overeengekomen maar dit werd stopgezet in 2019 toen bleek dat het niet aan de eisen voldeed en ook volgens Frankrijk de kosten te hoog waren. De laatste maanden wordt er weer veel gesproken over de Midcat verbinding om zo ook druk uit te oefenen op Frankrijk en de Europese Unie.

Ga naar de inhoud