Regen en hagel blussen natuur- en bosbrand aan de Costa Blanca

Regen en hagel blussen natuur- en bosbrand aan de Costa Blanca
Beeld: @BomberosDipuALC / twitter

Regen en hagel blussen natuur- en bosbrand aan de Costa Blanca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Als een wonder kwam de regen gepaard met onweer en hagel om de brandweer te helpen bij de bluswerkzaamheden van de natuur- en bosbrand in het achterland van de Marina Alta in de provincie Alicante. De brand in de Vall ‘Ebo is de boeken ingegaan als de meest verwoestende ooit met bijna 12.000 hectare verwoeste natuur.

Er is op sommige plaatsen in het door de vlammenzee getroffen gebied meer dan 40 liter regenwater per vierkante meter gevallen. De regen zorgde ervoor dat de plaatsen waar nog vuur was ook geblust werden waardoor de brandweer kan bevestigen dat er nergens meer brandhaarden zijn. Men heeft echter nog niet het sein brand meester gegeven.

In totaal is 11.700 hectare natuur in een omtrek van 80 kilometer verwoest tijdens de natuur- en bosbrand in de Vall d’Ebo. Na de regenval was er een kleine opleving in de buurt van Benimassot maar die brand is reeds onder controle. De kans is groot dat de de meer dan 1.500 geëvacueerde bewoners van tientallen dorpen op donderdag of vrijdag weer kunnen terugkeren naar hun woningen.

Met meer dan 11.700 hectare verwoeste natuur is de natuur- en bosbrand bij de Vall d’Ebo de grootste en meest vernietigende in de geschiedenis van de Marina Alta. In 2008 zorgde een brand voor 3.300 verwoeste natuur en in 2016 gebeurde dat tijdens een brand in Carcaixent met 2.600 verwoeste natuur. Dat jaar werd in de hele autonome regio Valencia 6.000 hectare natuur verwoest terwijl dat in 2007 iets meer dan 8.000 hectare was.

Ga naar de inhoud