Spanje heeft een nijpend tekort aan helikopterpiloten

Spanje heeft een nijpend tekort aan helikopterpiloten
Beeld: Canva

Spanje heeft een nijpend tekort aan helikopterpiloten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor de meeste mensen is het een ver van hun bed show, maar voor anderen is het dagelijkse kost. Spanje heeft een nijpend tekort aan helikopterpiloten. Deels is dat de schuld van de hoge opleidingskosten, anderzijds vinden veel piloten hun heil in het buitenland.

Het is natuurlijk geen goedkope opleiding, die om helikopterpiloot te worden. Afhankelijk van de school varieert de kost tussen de 70.000 en 100.000 euro, terwijl je voor een gewoon vliegtuigje soms slechts tot 10.000 euro betaalt. Wel is wie de opleiding volgt zeker dat het hem of haar niet aan werk zal ontbreken. 

Terwijl er in de commerciële vluchten jaarlijks honderden piloten afstuderen, gaat het bij de helikopters slechts om een paar dozijn. De afgelopen maanden zag men echter het belang van de helikopterpiloten. De vele bosbranden tonen aan dat hun werk cruciaal is, zowel vandaag als in de toekomst.

De kost van de cursussen is te wijten aan het materiaal. Een helikopter kost gemakkelijk meer dan een miljoen Euro, en zowel het onderhoud als de brandstof zijn erg duur. Veel van de afgestudeerde piloten kiezen echter voor werk in het buitenland. In de Perzische golf zijn bijvoorbeeld piloten nodig om mensen naar de olieplatformen op zee te transporteren. Ook in de tonijnvangst worden helikopters ingezet. De piloot gaat vanuit de lucht op zoek naar grote scholen vis en geeft aan de bemanning door waar die zich precies bevinden.

De betaling verklaart voor een stuk het verschil. Terwijl een gewone lijnpiloot tot zo een 8.000 Euro per maand kan verdienen, moet een helikopterpiloot het vooral van de extra klusjes hebben. Wie de keuze heeft een hypotheek aan te gaan voor een helikopteropleiding of een huis, weet dus bij deze dat die eerste zich in Spanje snel genoeg terugbetaalt.

Ga naar de inhoud