Werk opzeggen en naar Spanje reizen: dat is het profiel van de inbrekers in Madrid

Werk opzeggen en naar Spanje reizen: dat is het profiel van de inbrekers in Madrid
Beeld: Canva

Werk opzeggen en naar Spanje reizen: dat is het profiel van de inbrekers in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse hoofdstad Madrid is altijd al populair geweest bij inbrekers en criminelen allerhande. Ondanks dat de meeste inwoners Madrid als een relatief veilige stad ervaren, is er toch ook heel wat criminaliteit. Deze zomer ziet men een nieuw type inbreker verschijnen: de zomer-inbreker.

De politie had al een tijdje in de gaten dat er een nieuwe speler in het spel was. Tijdens de laatste operaties arresteerde men steeds vaker oudere mensen, zonder enige criminele voorgeschiedenis, en met een secundair rol tijdens de misdaden zelf. Na ondervragingen kwam een nieuwe trend aan het licht. 

“Men vertelde ons dat veel van die mensen in hun land gewoon werk hebben maar een laag salaris verdienen. Ze sluiten zich aan bij dievenbendes om een paar inbraken te plegen en wat extra geld te verdienen tijdens de zomer.” Zo ziet men bijvoorbeeld veel mensen uit Georgië of Kroatië die actief zijn in Madrid.

Tijdens de pandemie waren de misdaadcijfers in Madrid nochtans danig gedaald. Mensen waren meer thuis en er was ook minder mobiliteit. In het eerste semester van 2022 werden in totaal echter al 4.371 inbraken vastgesteld. Enkel in Juli werden al 16 criminelen gearresteerd die gespecialiseerd waren in inbraken. 

In 99% van de gevallen gaan de bendes op zoek naar leegstaande huizen waar de mensen niet thuis zijn. Ze houden de wacht voor de deur om zich daarvan te verzekeren en slaan dan toe. Toch zijn er ook zwaardere maffia’s, zoals de Albanese, die er niet om twijfelt om ook in te breken wanneer de mensen toch thuis zijn.

De politie raadt iedereen aan goed te letten op de kwaliteit van hun sloten. Jammer genoeg zijn mensen daar nog al te vaak erg laks in, wat het wel erg eenvoudig maakt voor inbrekers om het huis in te raken. “Mensen veranderen om de haverklap van telefoon of laptop”, klinkt het bij de politie. “Maar soms hebben ze sloten op de deur die al 30 jaar meegaan”.

Ga naar de inhoud