Kamperen op het strand van Barcelona is de laatste stunt van de ‘low cost’ toeristen

Kamperen op het strand van Barcelona is de laatste stunt van de ‘low cost’ toeristen
Beeld: via canva.com

Kamperen op het strand van Barcelona is de laatste stunt van de ‘low cost’ toeristen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Barcelona dachten ze alles al gezien te hebben als het over toeristen ging. Maar nee, de laatste tijd slapen naast illegale migranten ook vaak reizigers op de stranden van de stad. Ze kamperen er omdat ze een verblijf in de stad niet willen of niet kunnen betalen.

Het fenomeen begon met illegale migranten. Bij gebrek aan beter zetten ze tentjes op bij het strand van Barcelona en sliepen er. Tot een tijdje terug voegden ook een aantal ‘low cost’ reizigers zich bij hen. Zij kunnen of willen geen verblijf in de stad betalen en proberen op die manier gratis te overnachten.

De eerste badgasten bij het strand van Barceloneta of Sant Miquel vinden wel vaker tentjes of mensen die nog snel hun tentje opvouwen. Nu zien ze er ook globetrotters, vaak van Europese afkomst, die zo proberen de kosten van hun reis te drukken.

De groep migranten nam haar intrek op het strand al vorig jaar in december. Het gaat vooral om mensen uit Senegal of Gambia. Daar komen dus nu ook de backpackers bij. In het weekend liggen er ook vaak jongeren die na het feesten uitgeteld zijn en in het zand in slaap vallen.

Reden te meer dus voor de buurtbewoners om zich zorgen te maken. Voorlopig houdt de politie het echter bij een informatieve functie. Ze vertelt de kampeerders dat kamperen niet toegestaan is op het openbare strand, maar schrijft nog geen boetes uit. In Catalonië is wildkamperen nochtans verboden op gelijk welk strand. 

Wanneer het over slapen in openlucht gaat; zonder tent, maar bijvoorbeeld in een slaapzak, zijn de regels echter minder duidelijk. In je auto of caravan slapen is dan weer wel toegestaan, als je de perimeter van de wagen niet uitbreidt. Geen tafeltjes of stoelen rondom gaan opzetten dus.

Ga naar de inhoud