Nieuwe parlementsvoorzitter staat gebruik Catalaans, Baskisch en Galicisch toe

Nieuwe parlementsvoorzitter staat gebruik Catalaans, Baskisch en Galicisch toe
Beeld: @Congreso_Es / X

Nieuwe parlementsvoorzitter staat gebruik Catalaans, Baskisch en Galicisch toe

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De donderdag gekozen voorzitter van het Congres van Afgevaardigden, Francina Armengol, begon haar toespraak met ‘Goedemorgen’ in vier talen: Galicisch, Spaans, Baskisch en Catalaans (Bos días, Buenos días, Egun on, Bon dia). Deze meertalige benadering gaf al een hint naar de inhoud van haar openingsrede. De vroegere socialistische regionale premier van de Balearen, heeft aangekondigd dat vanaf nu de co-officiële talen in Spanje ook in het Congres gebruikt mogen worden.

Met 178 stemmen van de partijen PSOE, Sumar, Junts, ERC, EH Bildu en PNV is de nieuwe parlementsvoorzitter gekozen. Ze kreeg meer stemmen dan de 139 stemmen voor Cuca Gamarra van de PP en de 33 stemmen voor de kandidaat van VOX, die verrassend genoeg geen steun gaf aan de Partido Popular (PP).

Na slechts drie maanden geleden de regionale regering van de Balearen te hebben verloren, zal Francina Armengol opnieuw een leidende rol op zich nemen. Ze staat nu als de derde hoogste autoriteit in Spanje, enkel onder de koning en de premier van het land. 

Nadat alle leden van het parlement hun zetels hadden ingenomen, sprak Armengol hen toe. Ze nodigde de hele Kamer uit “om samen te werken en ruimtes te vormen waarin het ware gezicht van Spanje beter begrepen en erkend wordt door middel van luisteren en dialoog”. Ze legde nadruk op het idee dat “rassen, talen en identiteiten geen onoverkomelijke hindernissen moeten zijn”, en benadrukte het belang van diversiteit van ideeën in een Spanje dat “bol staat van kleuren en tinten”.

Spanje wil echter nu niet alleen dat de co-officiële talen in het parlement gebruikt worden, de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken heeft een brief geschreven naar de Europese Unie om ook daar de co-officiële talen Galicisch, Baskisch en Catalaans naast het Spaans te erkennen. De minister doet in de brief een verzoek tot aanpassing van reglement nr. 1 dat het taalbeleid bepaalt conform het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. 

Spanje heeft ook aangegeven dat dit onderwerp op de agenda moet staan van de eerste bijeenkomst van de Raad Algemene Zaken, die gepland staat voor 19 september. De minister lichtte toe dat over dergelijke zaken unaniem besloten wordt. Spanje bekleedt momenteel het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Ga naar de inhoud