Search
menu
Search

Spanje waarschuwt toeristen voor terroristische aanslagen in Zweden

Spanje waarschuwt toeristen voor terroristische aanslagen in Zweden
Beeld: via canva.com

Spanje waarschuwt toeristen voor terroristische aanslagen in Zweden

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Europese Samenwerking raadt Spanjaarden die naar Zweden willen reizen aan om extra waakzaam te zijn. Deze aanbeveling volgt op de beslissing van Zweden om het dreigingsniveau voor terrorisme in het land te verhogen.

Het Spaanse ministerie heeft de waarschuwingen voor Zweden op haar website aangepast. Hierin wordt aangegeven dat, volgens de Zweedse autoriteiten, Zweden is verschoven van een ‘legitiem’ naar een ‘prioritair’ doelwit voor terrorisme. Hierdoor is de kans op aanslagen in het land toegenomen, en wordt reizigers geadviseerd extra waakzaamheid en voorzichtigheid te betrachten.

De Zweedse veiligheidsautoriteiten hebben het terrorisme-waarschuwingsniveau op donderdag verhoogd. Voorheen bevond Zweden zich op niveau drie op een schaal van vijf. Zowel de Veiligheidsdienst (SAPO) als de Strijdkrachten hebben echter besloten dit niveau op te schroeven naar vier, wat duidt op een hoog risico op terroristische aanslagen. De exacte redenen voor deze wijziging zijn door beide instanties niet gespecificeerd.

Het hoofd van de SAPO heeft benadrukt dat deze beslissing niet gebaseerd is op slechts één gebeurtenis. Het is het resultaat van een uitgebreidere analyse op de lange termijn. Ze wees wel op factoren die het risico verhogen, zoals de militaire acties van Rusland tegen Oekraïne en de verspreiding van desinformatie.

De laatste weken is Zweden ook in de schijnwerpers komen te staan vanwege het in brand steken van Koran-exemplaren, wat heeft geleid tot politieke veroordelingen en protesten in voornamelijk moslimlanden. Onlangs bracht Al Qaeda zelfs een bericht uit waarin ze oproepen tot aanslagen in Zweden.

Overigens bevindt Spanje zich al jaren op terrorisme-waarschuwingsniveau vier (op de vijf). ‘Riesgo Alto’ werd in Spanje op 26 juni 2015 van kracht en is sindsdien niet meer veranderd.

Ga naar de inhoud