Toeristen geëvacueerd uit Parador hotel Tenerife vanwege bosbrand

Toeristen geëvacueerd uit Parador hotel Tenerife vanwege bosbrand
Beeld: @AT_Brif / X

Toeristen geëvacueerd uit Parador hotel Tenerife vanwege bosbrand

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De grootste bosbrand sinds 40 jaar gaat ongecontroleerd door op het eiland Tenerife. Daarom zijn alle ingangen van het Teide Nationaal Park vanaf 18 uur op donderdag gesloten. Hierover is gecommuniceerd met de Parador, de kabelbaan, het Canarische Instituut voor Astrofysica en de eetgelegenheden in Las Lagunetas. De toeristen die verbleven in de Parador de Las Cañadas del Teide zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Volgens de meest recente rapporten van de technische teams op het eiland beslaat het getroffen gebied al 3.273 hectare, wat overeenkomt met ongeveer 41 kilometer omtrek. Het vuur belemmert de bluswerkzaamheden en het is ook moeilijk om de situatie precies te evalueren. Al vanaf donderdag zijn acht gemeenten op Tenerife getroffen door het vuur: Arafo, Candelaria, El Rosario, La Victoria, Santa Úrsula, La Orotava, El Sauzal en Tacoronte. Er zijn meer dan 7.600 inwoners en toeristen geëvacueerd.

De regionale premier van de Canarische Eilanden liet weten dat het hen zowel op donderdag overdag als in de nacht van donderdag op vrijdag veel moeite kostte om het vuur te beheersen. De belangrijkste obstakels zijn het weer met hoge temperaturen en wind, en het uitdagende terrein van het getroffen gebied.

Volgens de autoriteiten is dit de lastigste bosbrand die Tenerife (en heel Canarische Eilanden) in de afgelopen veertig jaar heeft gekend. Het weer heeft het werk van de hulpdiensten aanzienlijk gecompliceerd. Er zijn nu al enorme rookwolken zichtbaar, evenals een rookkolom die bijna 6 kilometer hoog reikt.

Men vraagt zich af wie of wat aan de basis ligt van de meest verwoestende bosbrand op het eiland. Het vuur begon dinsdag omstreeks 23:36 uur in het gebied tussen de Loros-weg en de Los Brezos-weg. Terwijl de exacte oorzaak nog wordt onderzocht, is er een vermoeden dat de brand opzettelijk is veroorzaakt. Dit vermoeden komt voort uit het feit dat het vuur gelijktijdig op meerdere plekken in een met pijnbomen bevolkt gebied opkwam, wat argwaan wekt.

Ga naar de inhoud