Zeeschildpadden koloniseren de Spaanse kust met dit jaar 26 nesten

Zeeschildpadden koloniseren de Spaanse kust met dit jaar 26 nesten
Beeld: via canva.com

Zeeschildpadden koloniseren de Spaanse kust met dit jaar 26 nesten

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De klimaatverandering heeft vele gevolgen. Langs de Spaanse kust tussen Girona en Málaga duiken steeds meer zeeschildpadden op. Deze zomer werden al 26 nesten gevonden. Het hoogste cijfer sinds de tellingen begonnen in 2001.

Eind juli 2001 was de eigenaar van strandstoelen op het nudistenstrand Vera (Almería) het beu dat er elke nacht van hem gestolen werd. Hij besloot op het strand te slapen om de daders op heterdaad te betrappen. Tot zijn grote verrassing werd hij niet door dieven, maar door een grote schildpad gewekt die haar eieren op het strand legde. Wat toen een primeur was, lijkt nu de norm te zijn geworden. Het vorige record waren 11 nesten in 2020, nu zijn er al 26 gevonden.

De sleutel ligt hem bij de klimaatverandering. De Spaanse wateren warmen op en vormen zo een beter leefmilieu voor de zeeschildpadden. 99% van de schildpadden langs de Spaanse kust zijn ‘tortugas bobas’ (onechte karetschildpadden). Er zijn twee populaties: schildpadden die uit de Golf van Mexico komen (die normaal gezien terug naar daar reisden om voort te planten), en andere mediterrane schildpadden, die normaal nesten bouwen in Oostelijke landen als Turkije of Griekenland.

In Spanje komen de schildpadden nu het liefst langs de Middellandse Zeekust. De Delta del Ebro, Murcia, Almería, Málaga of op de Balearen bijvoorbeeld. 

Het geslacht van de schildpadden hangt overigens van de temperatuur af. In een nest dat meer dan 32 graden warm is, zullen alle nakomelingen vrouwtjes zijn. In een nest onder de 28 graden worden het net allemaal mannetjes. De schildpad zoekt dus een fragiel temperatuur evenwicht om het voortbestaan van de soort te verzekeren.

Ga naar de inhoud