skip to Main Content
Nederland zegt dat ecologische productie Spanje niet geoorloofd is vanwege vervuilde grond

Nederland zegt dat ecologische productie Spanje niet geoorloofd is vanwege vervuilde grond

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De vereniging van biologische boeren en bedrijven en het Ministerie van Landbouw in Nederland hebben gesteld dat Spanje niet zich aan de regels houdt en de ecologische of biologische landbouw op veel plaatsen wordt gedaan op vervuilde ongecontroleerde grond. Volgens de Nederlanders is met de enorme stijging van de consumptie en dus ook productie niet zorgvuldig en volgens de regels binnen deze wereld omgegaan door op vervuilde grond aan landbouw te doen.

Volgens de Spaanse ecologische landbouwers beschuldigt Nederland hen ervan dat er op meer dan 1.000 hectare aan landbouwgrond niet goed wordt omgegaan met de aarde en er sprake is van vervuilde grond waardoor niet gegarandeerd kan worden dat het om ecologische of biologische producten gaat. Zo zou er grond van andere plaatsen neergelegd zijn en is niet te achterhalen waar die grond vandaan komt.

Nederland zegt dat de Europese Unie duidelijke richtlijnen heeft en dat de grond een certificaat dient te hebben zodat te achterhalen is dat deze niet vervuild is en uit de juiste bestanddelen bestaat. Een uitzondering daarop is de ecologische landbouw in de Scandinavische landen waar het ook is toegestaan in containers grond te plaatsen. De Spaanse boeren geven echter aan dat de Europese regels moeilijk haalbaar zijn voor sommige delen in Spanje vanwege de rotsachtige bodem. De EU is hiervan op de hoogte en is bezig met een wijziging of aanpassing maar dat kan pas over 10 jaar gaan gebeuren.

In Nederland wil men graag meer informatie hebben over de landbouw op rotsige bodem waarbij grond geplaatst wordt terwijl men niet weet waar de grond vandaan komt omdat deze niet gecertificeerd is als schoon en dus niet verontreinigt. Aangezien men in Nederland problemen heeft met de grondwaterstand is de hydroponische landbouw wel ecologisch erkend door de EU maar geldt dat niet voor de rotsige bodem in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Nou ik lig daar wel wakker van.
  Probeer gezond te leven en betaal extra voor ecologische producten en wordt dus belazerd?
  Viva España!

  1. Niet wakker van liggen. Het gaat er alleen om dat in Spanje het niet altijd duidelijk is waar de extra grond, die nodig is voor dit soort landbouw, vandaan komt. Dat wil nog niet zeggen dat dit vervuilde of ongeschikte grond zou zijn!
   Wat mij wel verbaast is dat als er regels in de EU bestaan die gewijzigd dienen te worden, dit zo’n 10 jaar kan duren!? Over ambtenarij gesproken zeg. Worden die regels soms nog in stenen tabletten gebeiteld?

 2. Ik woon in de campo (platteland), met allemaal telers. Ik zie vaak dat er gespoten wordt met de bekende doodskop op de vaten met verdelgingsmiddelen. Ja, dan mag je gerust spreken over vervuilde grond!

 3. een certificaat, dat betekent toch niks……
  en alsof ze daar in klompenland altijd tussen de lijntjes kleuren…..
  kort geheugen hebben ze daar, fipronil vergeten zeker????
  ze waren als eerste verwittigt maar hebben er niks mee gedaan, ja belgenland beschuldigd, dat wel
  de eerste rotte eieren kwamen wel uit klompenland…
  zonder het paardenvlees schandaal te vergeten, werd verkocht voor rundvlees, ook daar begonnen..
  dus niet te hoog van de toren blazen
  de pot verwijt hier de ketel.
  EU, denken jullie dat we daar van wakker liggen in Spanje?
  ecologisch of biologisch, we kamen hier alles!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken