Nederland zegt dat ecologische productie Spanje niet geoorloofd is vanwege vervuilde grond

Nederland zegt dat ecologische productie Spanje niet geoorloofd is vanwege vervuilde grond

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De vereniging van biologische boeren en bedrijven en het Ministerie van Landbouw in Nederland hebben gesteld dat Spanje niet zich aan de regels houdt en de ecologische of biologische landbouw op veel plaatsen wordt gedaan op vervuilde ongecontroleerde grond. Volgens de Nederlanders is met de enorme stijging van de consumptie en dus ook productie niet zorgvuldig en volgens de regels binnen deze wereld omgegaan door op vervuilde grond aan landbouw te doen.

Volgens de Spaanse ecologische landbouwers beschuldigt Nederland hen ervan dat er op meer dan 1.000 hectare aan landbouwgrond niet goed wordt omgegaan met de aarde en er sprake is van vervuilde grond waardoor niet gegarandeerd kan worden dat het om ecologische of biologische producten gaat. Zo zou er grond van andere plaatsen neergelegd zijn en is niet te achterhalen waar die grond vandaan komt.

Nederland zegt dat de Europese Unie duidelijke richtlijnen heeft en dat de grond een certificaat dient te hebben zodat te achterhalen is dat deze niet vervuild is en uit de juiste bestanddelen bestaat. Een uitzondering daarop is de ecologische landbouw in de Scandinavische landen waar het ook is toegestaan in containers grond te plaatsen. De Spaanse boeren geven echter aan dat de Europese regels moeilijk haalbaar zijn voor sommige delen in Spanje vanwege de rotsachtige bodem. De EU is hiervan op de hoogte en is bezig met een wijziging of aanpassing maar dat kan pas over 10 jaar gaan gebeuren.

In Nederland wil men graag meer informatie hebben over de landbouw op rotsige bodem waarbij grond geplaatst wordt terwijl men niet weet waar de grond vandaan komt omdat deze niet gecertificeerd is als schoon en dus niet verontreinigt. Aangezien men in Nederland problemen heeft met de grondwaterstand is de hydroponische landbouw wel ecologisch erkend door de EU maar geldt dat niet voor de rotsige bodem in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.