Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (12)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (12)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Nieuw referendum in Catalonië op 12 oktober georganiseerd door Tabarnia

BARCELONA – De verbannen premier van Tabarnia Albert Boadella heeft een referendum aangekondigd welke plaats moet vinden op 12 oktober. Tabarnia wil op dezelfde manier als de separatisten een unilateraal referendum over afscheiding van Catalonië.

In een video verklaart Boadella dat hij geprobeerd heeft een debat aan te gaan met de Catalaanse regiopremier Quim Torra maar dat is niet gelukt. Daarom komt er een unilateraal referendum want “referendum si o referendum si”, om de woorden van Torra te herhalen.

De premier van Tabarnia geeft Torra nog tot 1 oktober de tijd, de dag van het illegale referendum in 2017, om tot een overeenkomst te komen. Gebeurt dat niet dan komt er op 12 oktober, de nationale feestdag van Spanje, een referendum, om zoals in de woorden van de separatisten te spreken, men heeft het recht op een referendum en men heeft het recht op zelfbeschikking.

Tabarnia is een project of beweging die anti separatistisch is maar echt Catalaans maar ook Spaans. Tabarnia wil zich afscheiden van Catalonië om bij Spanje te blijven horen. Tabarnia is als iets komisch ontstaan om de separatisten een spiegel voor te houden maar sommigen nemen het wel erg serieus. Lee hier meer over Tabarnia.

Tot 600 euro subsidie voor vervanging van oude airconditionings in Murcia

MURCIA – Inwoners van Murcia die een oude airconditioning hebben kunnen deze in de toekomst met een subsidie vervangen voor betere, efficiëntere en milieu vriendelijkere systemen. De te ontvangen subsidie heeft te maken met de potentie, dat wil zeggen dat voor een airconditioning van 5 kW ontvangt men 400 euro, voor 10 kW 500 euro en voor een systeem tot 12 kW 600 euro. In geen enkel geval mag de subsidie meer dan 75% van het te betalen bedrag voor aanschaf en installatie zijn.

Catalaanse politieagenten demonstreren voor betere arbeidsomstandigheden

BARCELONA – Meer dan 1.500 Mossos d’Esquadra agenten hebben maandag voor het gebouw van het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gedemonstreerd vanwege de arbeidsomstandigheden, gebrek aan personeel en achterstallig loon. De situatie is nu erg nijpend geworden wat direct een gevolg heeft op de veiligheid van de bevolking, aldus de Mossos. De deelnemende agenten droegen allemaal zwarte kleding en waren bijeengekomen na oproepen via WhatsApp groepen en Telegram maar met de goedkeuring van de vakbonden.

Vrouw overlijdt in Galicië na ontploffing snelkookpan

A CORUÑA – Bij een ontploffing van een snelkookpan in het Gallische dorp Melide in de provincie A Coruña, is een vrouw om het leven gekomen. De vrouw was op het moment van de ontploffing alleen in huis. De vrouw kon uiteindelijk levenloos gevonden worden nadat een familielid de politie had gebeld. Die was weer op de hoogte gesteld door een ander familielid die de explosie had gehoord. Vanwege de ernst van de zaak werd er naast diverse politieagenten en brandweer ook een traumahelikopter gestuurd die later overbodig bleek te zijn.

22-jarige Spaanse golfster vermoord in de Verenigde Staten

MADRID – De 22-jarige Celia Barquín Arozamena uit het Spaanse Cantabrië is in Iowa in de Verenigde Staten vermoord. Blijkbaar is de golfster aangevallen door een man die reeds gearresteerd is. In  het gevecht wat ontstond raakte de Spaanse sportster dodelijk gewond. Dit gebeurde op de golfbaan van Coldwater Links. Het onderzoek naar deze moord van de Spaanse golfster loopt nog.

Seksueel getinte kunst op straat in Valencia

VALENCIA – Masturbaties, blowjobs en anale seks op straat in een kunstshow gepromoot door de Generalitat van de Comunidad Valenciana. Dat is wat de mensen op straat tegen kunnen komen in Valencia. Het gaat om diverse kunstwerken van de regionale kunstenaar Antoni Miro die door de gemeente in de Marina zijn geplaatst. Het gaat in dit geval om een controversiële kunst presentatie van metalen constructies die erotische Griekse taferelen laten zien. Het mag dan wel kunst zijn en de stad heeft het project gefinancierd maar ouders die met kinderen in de haven van Valencia lopen en ook ouderen zijn niet zo blij met de seksueel getinte kunst.

Het doel was van de gemeente om seks als iets normaals te laten zien maar veel inwoners vinden dat de tentoongestelde kunst waarop Masturbaties, blowjobs en anale seks te zien is iets te ver gaat. In totaal gaat het om twaalf metalen kunstwerken die geplaatst zijn in de Marina, de haven van Valencia, tussen het gebouw Veles e Vents en de oude basis van Allingi.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?