skip to Main Content
Spanje op weg naar een verbod op prostitutie naar Zweeds voorbeeld
Piaxabay

Spanje op weg naar een verbod op prostitutie naar Zweeds voorbeeld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje op weg naar een verbod op prostitutie naar Zweeds voorbeeld

Piaxabay

MADRID – De Spaanse regering is aan het onderzoeken of ze de Spaanse wet moet aanpassen om een verbod op prostitutie op te nemen. Dat zou dan volgens het Zweedse model moeten gebeuren waarbij met name de klanten beboet kunnen worden en strafbaar zijn. Minder klanten wil zeggen minder prostitutie, een maatregel waarvan men in Zweden zegt dat dit succesvol is gebleken.

In Spanje zijn per ziekenhuis tenminste drie bordelen te vinden waarmee Spanje het land is waar de meeste prostitutie cliënten ter wereld te vinden zijn. Deze klanten worden daarnaast steeds jonger terwijl 80% van de vrouwen noodgedwongen zichzelf moeten prostitueren. Om  een einde te maken aan mensenhandel en seksuele uitbating wil de socialistische regering de prostitutie reguleren met een nieuwe wet die de slachtoffers (de vrouwen) beter moet beschermen.

Zweeds model

De Spaanse regering heeft haar aandacht gevestigd op het Zweedse model waarbij de klanten worden vervolgd. In Zweden beweert men dat met dit model het aantal prostituees met de helft is afgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er in Spanje zo’n 14.000 prostituees werken maar dat kan makkelijk drie keer zoveel zijn geeft het ministerie toe waarbij diverse rapporten zeggen dat er minstens 100.000 prostituees werkzaam zijn in Spanje. 80% van hen wordt gedwongen om zichzelf te prostitueren.

In Zweden werden sinds 1999 meer dan 7.600 mannen op de bon geslingerd waarna het aantal prostituees met de helft is verminderd omdat er minder klanten waren uit angst voor sancties. Het Zweedse model is ook actief in andere landen zoals Noorwegen, Canada, IJsland en meer recent Frankrijk en Ierland waar boetes kunnen oplopen tot 2.000 euro.

Legaal

Aan de andere kant zijn er landen waar de prostitutie is gelegaliseerd (het is immers het oudste beroep ter wereld zegt men) zoals in Nederland, Duitsland en Denemarken. Het doel van die legalisatie was om de positie van de vrouwen sterker te maken, hen beter te kunnen beschermen, stigmatisering te beëindigen en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar er worden vraagtekens gezet of de legalisatie wel het gewenste effect heeft. Zo is Duitsland tegenwoordig het bordeel van Europa geworden nadat de prostitutie in 2002 werd gelegaliseerd.

Illegaal

Spanje bevindt zich in de groep landen waar prostitutie in principe illegaal is, net zoals in Italië en Portugal. In de praktijk is dat vaak niet zo goed te merken want langs de straten in Spanje staan de prostituees klanten te werven en de bordelen worden meer dan ooit bezocht.

In de burgerbeveiligingswet (La Ley de Seguridad Ciudadana) staat dat er kleine straffen zijn voor “obscene weergave” en ernstige straffen voor het aanbieden of aanvragen van seksuele diensten in openbare ruimtes waar minderjarigen aanwezig zijn. Maar wat gebeurd er met meerderjarigen? In drie jaar tijd tussen 2015 en 2017 werden er in Spanje 1.250 zware sancties uitgedeeld en 597 kleine sancties.

In Spanje zijn er gemeenteverordeningen wat betreft prostitutie op straat. Op veel plaatsen kan prostitutie bekeurd worden met sancties tussen de 1.500 en 3.000 euro voor zowel degene die seks aanbiedt alsook voor diegene die ervoor betaalt. Elke autonome deelstaat is echter weer anders wat betreft de regels rondom de prostitutie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Wat een onzin als het natuurlijk zonder dwang gaat en niet met minderjarigen. Een verbod op prostitutie verhoogt het risico op gewelddadige en ongewenste sex. Kijk naar de Katholieke kerk waar de onthouding door celibaat zoveel slachtoffers heeft gemaakt. Zitten wij daar als burgers op te wachten?

 2. Men zou op sommige plaatsen de klanten inderdaad zwaar moeten aanpakken. In de regio C/Blanca Zuid is er op vele plaatsen een gigantische berg tissues waarmee de heren zichzelf afgekuist hebben nadat ze in de auto geholpen werden. Dat vieze ding, ja dat wordt gewoon buiten gegooid. Op zijn minst dat zou zeer zwaar moeten bestraft worden niet alleen richting klant maar ook richting prostituee.

 3. Zweden is altijd het ideaal van de socialistische regelbureaucratie geweest. De naieve gedachte dat je prostitutie onderdrukt (waarom zou dat eigenlijk moeten?) door de klant strafbaar te maken…zo creeer je een nieuwe chantabele klasse, dring je de prostitutie verder ondergronds of buiten zicht, en kun je als moraalridder politici prachtige cijfers produceren die liegen zoals ze gedrukt staan. Zweden is daar meesterlijk in. Ik weet dat dit onzin wetsvoorstel er hier nog lag van de vorige regering, maar dat Sanchez blijkbaar niets beters te doen heeft dan dit op te nemen, zegt waar zijn prioriteiten liggen: regelen, iedereen controleren. Hopelijk wordt ieder wetsvoorstel van Sanchez sowieso afgestemd, tenslotte is de PSOE nooit door een stembusuitslag tot regeringspartij gelegitimeerd. De wegstemming zit er wel in: de dagen van Doctor Sanchez zijn geteld.

 4. Men vergeet dat veel vrouwen worden mishandeld als ze niet genoeg geld binnen brengen, door de klant te straffen zorg je er dus voor dat de mishandelingen gaan oplopen. Geen slim idee.

 5. Het artikel is nog niet zo overtuigd of de aanpak van de Zweden dus echt werkt.
  Sinds 1999 zijn er 7600 klanten op de bon geslingerd…..
  Dat is in 19 jaar, oftewel 400 per jaar…..
  Lijkt me redelijk weinig als de aanpak zo goed zou werken….
  Kennelijk zijn er geen cijfers bekend of er inderdaad minder dames aan het werk zijn daar in Zweden? Want er staat alleen ¨met de helft verminderd¨ of hebben ze zich gewoon beter verstopt?
  Vooropgesteld, er is denk ik geen goed of fout bij dit soort zaken, denk dat er voorop moet staan dat slavenhandel, mensenhandel, vrouwenhandel en misbruik zoveel mogelijk moet aangepakt worden.
  Als ik lees dat 80% gedwongen wordt (zich gedwongen voelt), dan kan de regering wellicht beter daar iets aan doen, in plaats van de klanten aan te pakken. Als je de klanten aanpakt, wat wellicht zal helpen, dan heb je alsnog ervoor gezorgd dat er een klant was of is.
  Als je er voor zorgt dat met name het illegale deel, dus de gedwongen prostitutie aangepakt wordt en de vrouwen worden geholpen, dan pak je het probleem bij de kop aan en niet pas bij de voeten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken