Spanje op weg naar een verbod op prostitutie naar Zweeds voorbeeld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering is aan het onderzoeken of ze de Spaanse wet moet aanpassen om een verbod op prostitutie op te nemen. Dat zou dan volgens het Zweedse model moeten gebeuren waarbij met name de klanten beboet kunnen worden en strafbaar zijn. Minder klanten wil zeggen minder prostitutie, een maatregel waarvan men in Zweden zegt dat dit succesvol is gebleken.

In Spanje zijn per ziekenhuis tenminste drie bordelen te vinden waarmee Spanje het land is waar de meeste prostitutie cliënten ter wereld te vinden zijn. Deze klanten worden daarnaast steeds jonger terwijl 80% van de vrouwen noodgedwongen zichzelf moeten prostitueren. Om  een einde te maken aan mensenhandel en seksuele uitbating wil de socialistische regering de prostitutie reguleren met een nieuwe wet die de slachtoffers (de vrouwen) beter moet beschermen.

Zweeds model

De Spaanse regering heeft haar aandacht gevestigd op het Zweedse model waarbij de klanten worden vervolgd. In Zweden beweert men dat met dit model het aantal prostituees met de helft is afgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er in Spanje zo’n 14.000 prostituees werken maar dat kan makkelijk drie keer zoveel zijn geeft het ministerie toe waarbij diverse rapporten zeggen dat er minstens 100.000 prostituees werkzaam zijn in Spanje. 80% van hen wordt gedwongen om zichzelf te prostitueren.

In Zweden werden sinds 1999 meer dan 7.600 mannen op de bon geslingerd waarna het aantal prostituees met de helft is verminderd omdat er minder klanten waren uit angst voor sancties. Het Zweedse model is ook actief in andere landen zoals Noorwegen, Canada, IJsland en meer recent Frankrijk en Ierland waar boetes kunnen oplopen tot 2.000 euro.

Legaal

Aan de andere kant zijn er landen waar de prostitutie is gelegaliseerd (het is immers het oudste beroep ter wereld zegt men) zoals in Nederland, Duitsland en Denemarken. Het doel van die legalisatie was om de positie van de vrouwen sterker te maken, hen beter te kunnen beschermen, stigmatisering te beëindigen en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar er worden vraagtekens gezet of de legalisatie wel het gewenste effect heeft. Zo is Duitsland tegenwoordig het bordeel van Europa geworden nadat de prostitutie in 2002 werd gelegaliseerd.

Illegaal

Spanje bevindt zich in de groep landen waar prostitutie in principe illegaal is, net zoals in Italië en Portugal. In de praktijk is dat vaak niet zo goed te merken want langs de straten in Spanje staan de prostituees klanten te werven en de bordelen worden meer dan ooit bezocht.

In de burgerbeveiligingswet (La Ley de Seguridad Ciudadana) staat dat er kleine straffen zijn voor “obscene weergave” en ernstige straffen voor het aanbieden of aanvragen van seksuele diensten in openbare ruimtes waar minderjarigen aanwezig zijn. Maar wat gebeurd er met meerderjarigen? In drie jaar tijd tussen 2015 en 2017 werden er in Spanje 1.250 zware sancties uitgedeeld en 597 kleine sancties.

In Spanje zijn er gemeenteverordeningen wat betreft prostitutie op straat. Op veel plaatsen kan prostitutie bekeurd worden met sancties tussen de 1.500 en 3.000 euro voor zowel degene die seks aanbiedt alsook voor diegene die ervoor betaalt. Elke autonome deelstaat is echter weer anders wat betreft de regels rondom de prostitutie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.