Spanje op weg naar een verbod op prostitutie naar Zweeds voorbeeld

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering is aan het onderzoeken of ze de Spaanse wet moet aanpassen om een verbod op prostitutie op te nemen. Dat zou dan volgens het Zweedse model moeten gebeuren waarbij met name de klanten beboet kunnen worden en strafbaar zijn. Minder klanten wil zeggen minder prostitutie, een maatregel waarvan men in Zweden zegt dat dit succesvol is gebleken.

In Spanje zijn per ziekenhuis tenminste drie bordelen te vinden waarmee Spanje het land is waar de meeste prostitutie cliënten ter wereld te vinden zijn. Deze klanten worden daarnaast steeds jonger terwijl 80% van de vrouwen noodgedwongen zichzelf moeten prostitueren. Om  een einde te maken aan mensenhandel en seksuele uitbating wil de socialistische regering de prostitutie reguleren met een nieuwe wet die de slachtoffers (de vrouwen) beter moet beschermen.

Zweeds model

De Spaanse regering heeft haar aandacht gevestigd op het Zweedse model waarbij de klanten worden vervolgd. In Zweden beweert men dat met dit model het aantal prostituees met de helft is afgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er in Spanje zo’n 14.000 prostituees werken maar dat kan makkelijk drie keer zoveel zijn geeft het ministerie toe waarbij diverse rapporten zeggen dat er minstens 100.000 prostituees werkzaam zijn in Spanje. 80% van hen wordt gedwongen om zichzelf te prostitueren.

In Zweden werden sinds 1999 meer dan 7.600 mannen op de bon geslingerd waarna het aantal prostituees met de helft is verminderd omdat er minder klanten waren uit angst voor sancties. Het Zweedse model is ook actief in andere landen zoals Noorwegen, Canada, IJsland en meer recent Frankrijk en Ierland waar boetes kunnen oplopen tot 2.000 euro.

Legaal

Aan de andere kant zijn er landen waar de prostitutie is gelegaliseerd (het is immers het oudste beroep ter wereld zegt men) zoals in Nederland, Duitsland en Denemarken. Het doel van die legalisatie was om de positie van de vrouwen sterker te maken, hen beter te kunnen beschermen, stigmatisering te beëindigen en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar er worden vraagtekens gezet of de legalisatie wel het gewenste effect heeft. Zo is Duitsland tegenwoordig het bordeel van Europa geworden nadat de prostitutie in 2002 werd gelegaliseerd.

Illegaal

Spanje bevindt zich in de groep landen waar prostitutie in principe illegaal is, net zoals in Italië en Portugal. In de praktijk is dat vaak niet zo goed te merken want langs de straten in Spanje staan de prostituees klanten te werven en de bordelen worden meer dan ooit bezocht.

In de burgerbeveiligingswet (La Ley de Seguridad Ciudadana) staat dat er kleine straffen zijn voor “obscene weergave” en ernstige straffen voor het aanbieden of aanvragen van seksuele diensten in openbare ruimtes waar minderjarigen aanwezig zijn. Maar wat gebeurd er met meerderjarigen? In drie jaar tijd tussen 2015 en 2017 werden er in Spanje 1.250 zware sancties uitgedeeld en 597 kleine sancties.

In Spanje zijn er gemeenteverordeningen wat betreft prostitutie op straat. Op veel plaatsen kan prostitutie bekeurd worden met sancties tussen de 1.500 en 3.000 euro voor zowel degene die seks aanbiedt alsook voor diegene die ervoor betaalt. Elke autonome deelstaat is echter weer anders wat betreft de regels rondom de prostitutie.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Heeft iemand politici al eens op een wijs besluit kunnen betrappen ?

Wat een geouwehoer.

Wat een onzin als het natuurlijk zonder dwang gaat en niet met minderjarigen. Een verbod op prostitutie verhoogt het risico op gewelddadige en ongewenste sex. Kijk naar de Katholieke kerk waar de onthouding door celibaat zoveel slachtoffers heeft gemaakt. Zitten wij daar als burgers op te wachten?

Men zou op sommige plaatsen de klanten inderdaad zwaar moeten aanpakken. In de regio C/Blanca Zuid is er op vele plaatsen een gigantische berg tissues waarmee de heren zichzelf afgekuist hebben nadat ze in de auto geholpen werden. Dat vieze ding, ja dat wordt gewoon buiten gegooid. Op zijn minst dat zou zeer zwaar moeten bestraft worden niet alleen richting klant maar ook richting prostituee.

Zweden is altijd het ideaal van de socialistische regelbureaucratie geweest. De naieve gedachte dat je prostitutie onderdrukt (waarom zou dat eigenlijk moeten?) door de klant strafbaar te maken…zo creeer je een nieuwe chantabele klasse, dring je de prostitutie verder ondergronds of buiten zicht, en kun je als moraalridder politici prachtige cijfers produceren die liegen zoals ze gedrukt staan. Zweden is daar meesterlijk in. Ik weet dat dit onzin wetsvoorstel er hier nog lag van de vorige regering, maar dat Sanchez blijkbaar niets beters te doen heeft dan dit op te nemen, zegt waar zijn prioriteiten liggen: regelen, iedereen controleren. Hopelijk… Lees verder »

Zolang Silvia maar blijft werken vind ik alles goed!

Men vergeet dat veel vrouwen worden mishandeld als ze niet genoeg geld binnen brengen, door de klant te straffen zorg je er dus voor dat de mishandelingen gaan oplopen. Geen slim idee.

Het artikel is nog niet zo overtuigd of de aanpak van de Zweden dus echt werkt. Sinds 1999 zijn er 7600 klanten op de bon geslingerd….. Dat is in 19 jaar, oftewel 400 per jaar….. Lijkt me redelijk weinig als de aanpak zo goed zou werken…. Kennelijk zijn er geen cijfers bekend of er inderdaad minder dames aan het werk zijn daar in Zweden? Want er staat alleen ¨met de helft verminderd¨ of hebben ze zich gewoon beter verstopt? Vooropgesteld, er is denk ik geen goed of fout bij dit soort zaken, denk dat er voorop moet staan dat slavenhandel,… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.