Nieuwe parlementsverkiezingen Spanje op 10 november

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nieuwe parlementsverkiezingen Spanje op 10 november
Beeld: 123rf & La Vanguardia

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de politieke partijen PSOE, PP, Ciudadanos en Unidos-Podemos niet gelukt om tot overeenkomsten te komen om een nieuwe regering te vormen. Het was de taak van de demissionaire premier Pedro Sánchez van de PSOE (meest gekozen partij) om een regering te vormen maar daar is hij niet in geslaagd omdat gebleken is dat niemand zijn partij steunt. 

Na twee dagen van gesprekken tussen de leiders van de politieke partijen die een vertegenwoordiging hebben in het parlement en de Koning van Spanje, heeft Felipe VI geen kandidaat aangewezen en dus komen er verkiezingen, iets waar al enige tijd over gespeculeerd werd.

Nadat de politieke partijen er eind juli niet in zijn geslaagd om een regering te vormen na twee mislukte stemmingen, kwam er een periode van rust. Enkele weken geleden zijn PSOE en Unidas-Podemos weer met elkaar in overleg gegaan maar de kans op een overeenstemming was klein en bleek vanwege de stugge houding van beide kanten onmogelijk.

Mede vanwege het gebrek van overeenkomst met de door PSOE meest gewilde partner Unidas-Podemos (ook links) en de tegenwerkende houding van de (centrum) rechtse partijen PP en Ciudadanos, komen er dus weer parlementsverkiezingen in Spanje.

Het gaat om de vierde nationale verkiezingen in vier jaar tijd. De laatste keer dat de Spanjaarden naar de stembussen moesten gaan was op 28 april 2019 wat gewonnen werd door de PSOE-partij wat betreft zetels en stemmen. Daarvoor waren er verkiezingen op 26 juni 2016 nadat Mariano Rajoy (PP) na de verkiezingen van 20 december 2015 geen regering kon vormen. Die twee verkiezingen werden toen gewonnen door de Partido Popular (PP) waarna dankzij o.a. de onthouding van stemmen in 2016 een regering gevormd kon worden.

Volgens een recente enquête wil 64% van de Spanjaarden niets weten van nieuwe verkiezingen maar ondertussen ging 85% van de Spanjaarden er al vanuit dat men weer naar de stembussen zou moeten gaan.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.