skip to Main Content
Nieuwe parlementsverkiezingen Spanje op 10 november
123rf & La Vanguardia

Nieuwe parlementsverkiezingen Spanje op 10 november

MADRID – Het is de politieke partijen PSOE, PP, Ciudadanos en Unidos-Podemos niet gelukt om tot overeenkomsten te komen om een nieuwe regering te vormen. Het was de taak van de demissionaire premier Pedro Sánchez van de PSOE (meest gekozen partij) om een regering te vormen maar daar is hij niet in geslaagd omdat gebleken is dat niemand zijn partij steunt. 

Na twee dagen van gesprekken tussen de leiders van de politieke partijen die een vertegenwoordiging hebben in het parlement en de Koning van Spanje, heeft Felipe VI geen kandidaat aangewezen en dus komen er verkiezingen, iets waar al enige tijd over gespeculeerd werd.

Nadat de politieke partijen er eind juli niet in zijn geslaagd om een regering te vormen na twee mislukte stemmingen, kwam er een periode van rust. Enkele weken geleden zijn PSOE en Unidas-Podemos weer met elkaar in overleg gegaan maar de kans op een overeenstemming was klein en bleek vanwege de stugge houding van beide kanten onmogelijk.

Mede vanwege het gebrek van overeenkomst met de door PSOE meest gewilde partner Unidas-Podemos (ook links) en de tegenwerkende houding van de (centrum) rechtse partijen PP en Ciudadanos, komen er dus weer parlementsverkiezingen in Spanje.

Het gaat om de vierde nationale verkiezingen in vier jaar tijd. De laatste keer dat de Spanjaarden naar de stembussen moesten gaan was op 28 april 2019 wat gewonnen werd door de PSOE-partij wat betreft zetels en stemmen. Daarvoor waren er verkiezingen op 26 juni 2016 nadat Mariano Rajoy (PP) na de verkiezingen van 20 december 2015 geen regering kon vormen. Die twee verkiezingen werden toen gewonnen door de Partido Popular (PP) waarna dankzij o.a. de onthouding van stemmen in 2016 een regering gevormd kon worden.

Volgens een recente enquête wil 64% van de Spanjaarden niets weten van nieuwe verkiezingen maar ondertussen ging 85% van de Spanjaarden er al vanuit dat men weer naar de stembussen zou moeten gaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. In 1923 leidde een opeenvolging van 11 regeringen in drie jaar tijd , met koninklijke instemming en bijval van het grootste deel van het volk, tot de militaire staatsgreep van generaal Miguel Primo de Rivera.
  Links vecht nu weer tegen zichzelf; verenigd rechts hoopt op een overwinning op 10 november 2019. Dat lijkt op 1934. Toen twee jaar later een links front aan de macht kwam (met partijen die elkaar niet konden uitstaan), kwam de staatsgreep van generaal Francisco Franco. Er was toen geen koning meer, en Spanje spleet in twee kampen die tot op de dag van vandaag elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
  Vandaag is er weer een koning, maar die is machteloos.

  1. U schetst een juist beeld van de Spaanse politieke geschiedenis. Maar is dat ook de toekomst? Peilingen, op dit moment het enige houvast, geven aan dat de PSOE een grotere overwinning gaat boeken dan bij de vorige verkiezingen en ook Ciudadanus zal licht stijgen. PP en Podemos verliezen. Tenzij er een toenadering gaat komen tussen de twee winnaars ontstaat een ernorme impasse die inderdaad in het ergste geval tot een revolutie kan leiden.

  2. Prima korte Analyse van wat ogenschijnlijk voor veel buitenlanders in Spanje als onbegrijpelijk voorkomt. Nederlands polderoverleg is nog steeds een niet begrepen discussie

 2. Zullen we met zijn allen een revolutie beginnen? Niemand gaat stemmen op 10 November!!! Mss heeft Sanchez zo door dat in de politiek krijg je niets voor niets. 😥😥😥

  1. Op een blog van en voor Nederlanders en Belgen lijkt het mij wat onzinnig om tot een stemmersstaking op te roepen. Zij mogen niet eens landelijk stemmen muv diegenen die genaturaliseerd zijn tot Spanjaard en dat is slechts een enkeling. Daarnaast is de stelling dat Sanchez dan wel zal begrijpen dat je niets voor niets krijgt wel heel erg makkelijk.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken