Nieuwe parlementsverkiezingen Spanje op 10 november

Nieuwe parlementsverkiezingen Spanje op 10 november
Beeld: 123rf & La Vanguardia

MADRID – Het is de politieke partijen PSOE, PP, Ciudadanos en Unidos-Podemos niet gelukt om tot overeenkomsten te komen om een nieuwe regering te vormen. Het was de taak van de demissionaire premier Pedro Sánchez van de PSOE (meest gekozen partij) om een regering te vormen maar daar is hij niet in geslaagd omdat gebleken is dat niemand zijn partij steunt. 

Na twee dagen van gesprekken tussen de leiders van de politieke partijen die een vertegenwoordiging hebben in het parlement en de Koning van Spanje, heeft Felipe VI geen kandidaat aangewezen en dus komen er verkiezingen, iets waar al enige tijd over gespeculeerd werd.

Nadat de politieke partijen er eind juli niet in zijn geslaagd om een regering te vormen na twee mislukte stemmingen, kwam er een periode van rust. Enkele weken geleden zijn PSOE en Unidas-Podemos weer met elkaar in overleg gegaan maar de kans op een overeenstemming was klein en bleek vanwege de stugge houding van beide kanten onmogelijk.

Mede vanwege het gebrek van overeenkomst met de door PSOE meest gewilde partner Unidas-Podemos (ook links) en de tegenwerkende houding van de (centrum) rechtse partijen PP en Ciudadanos, komen er dus weer parlementsverkiezingen in Spanje.

Het gaat om de vierde nationale verkiezingen in vier jaar tijd. De laatste keer dat de Spanjaarden naar de stembussen moesten gaan was op 28 april 2019 wat gewonnen werd door de PSOE-partij wat betreft zetels en stemmen. Daarvoor waren er verkiezingen op 26 juni 2016 nadat Mariano Rajoy (PP) na de verkiezingen van 20 december 2015 geen regering kon vormen. Die twee verkiezingen werden toen gewonnen door de Partido Popular (PP) waarna dankzij o.a. de onthouding van stemmen in 2016 een regering gevormd kon worden.

Volgens een recente enquête wil 64% van de Spanjaarden niets weten van nieuwe verkiezingen maar ondertussen ging 85% van de Spanjaarden er al vanuit dat men weer naar de stembussen zou moeten gaan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Robert Lemm

In 1923 leidde een opeenvolging van 11 regeringen in drie jaar tijd , met koninklijke instemming en bijval van het grootste deel van het volk, tot de militaire staatsgreep van generaal Miguel Primo de Rivera. Links vecht nu weer tegen zichzelf; verenigd rechts hoopt op een overwinning op 10 november 2019. Dat lijkt op 1934. Toen twee jaar later een links front aan de macht kwam (met partijen die elkaar niet konden uitstaan), kwam de staatsgreep van generaal Francisco Franco. Er was toen geen koning meer, en Spanje spleet in twee kampen die tot op de dag van vandaag elkaar… Lees verder »

André

U schetst een juist beeld van de Spaanse politieke geschiedenis. Maar is dat ook de toekomst? Peilingen, op dit moment het enige houvast, geven aan dat de PSOE een grotere overwinning gaat boeken dan bij de vorige verkiezingen en ook Ciudadanus zal licht stijgen. PP en Podemos verliezen. Tenzij er een toenadering gaat komen tussen de twee winnaars ontstaat een ernorme impasse die inderdaad in het ergste geval tot een revolutie kan leiden.

Rob

Jongens , hou het hoofd eens koel en stop met deze onzinpraat.

Nicolás

Prima korte Analyse van wat ogenschijnlijk voor veel buitenlanders in Spanje als onbegrijpelijk voorkomt. Nederlands polderoverleg is nog steeds een niet begrepen discussie

Perez

Zullen we met zijn allen een revolutie beginnen? Niemand gaat stemmen op 10 November!!! Mss heeft Sanchez zo door dat in de politiek krijg je niets voor niets. 😥😥😥

André

Op een blog van en voor Nederlanders en Belgen lijkt het mij wat onzinnig om tot een stemmersstaking op te roepen. Zij mogen niet eens landelijk stemmen muv diegenen die genaturaliseerd zijn tot Spanjaard en dat is slechts een enkeling. Daarnaast is de stelling dat Sanchez dan wel zal begrijpen dat je niets voor niets krijgt wel heel erg makkelijk.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.