8 van de 10 werknemers in Spanje wil twee of drie dagen per week thuiswerken

8 van de 10 werknemers in Spanje wil twee of drie dagen per week thuiswerken
Beeld: Freepik

8 van de 10 werknemers in Spanje wil twee of drie dagen per week thuiswerken

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de Spaanse regering bezig is met het afronden van een nieuwe wet waarin de regels rondom het thuiswerken beter geregeld zijn voor de werknemers en werkgevers, geven 8 van de 10 Spaanse werknemers aan dat ze wel 2 of 3 dagen per week thuis willen werken. Vanwege de corona-crisis is het ‘teletrabajar’ plotseling erg populair geworden in Spanje.

Volgens een onderzoek van de Spaanse Kamer van Koophandel ziet 84% van de werknemers in Spanje wel iets om 2 of 3 dagen per week thuis te werken. Die werknemers die zeggen dat hun soort werk het toestaat om thuis te werken zeggen zelfs 3 of 4 dagen per week thuis te willen werken.

Drie van de vier deelnemers aan de enquête van de ‘Cámara de Comercio’ zegt dat ze het grootste deel of al het werk makkelijk thuis kunnen doen. De 55-plussers zijn de werknemers die het minste zin hebben om thuis te werken want 43% van hen meent dat dit met hun werkzaamheden niet mogelijk is.

Een van de grootste voordelen van het thuiswerken is volgens velen het niet naar de werkplek hoeven te reizen. 62% zegt dat dit een van de grootste voordelen is. Ook meent 59% dat thuiswerken goedkoper is want de kosten voor het transport, eten en kleding komen grotendeels te vervallen. Zo geven de deelnemers aan jaarlijks tussen de 264 en 1.276 euro te kunnen besparen als ze thuiswerken.

53% zegt dat het grote voordeel is dat ze als thuiswerker meer tijd met de familie kan doorbrengen terwijl 26% zegt dat thuiswerken beter voor het milieu is.

Maar er zijn volgens de werknemers ook nadelen aan thuiswerken zoals het gebrek aan sociaal contact met o.a. collega’s op het werk. Ook het scheiden van de persoonlijke en arbeidstijd wordt als een groot nadeel gezien als men thuiswerkt evenals dat men meer uren zal werken thuis dan op de werkplek.

Op dit moment zijn er in Spanje zo’n 3,1 miljoen werknemers die compleet of gedeeltelijk thuiswerken. Dat is 3,2 keer meer dan de 915.800 thuiswerkers die men in 2019 registreerde, aldus een onderzoek van Randstad España. Van de 18,6 miljoen werkenden in Spanje werkt dus 16,2% geheel of gedeeltelijk thuis.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.