Man aangeklaagd voor fraude met donaties voor dieren in nood in Spanje

Let's Adopt España / Facebook
Beeld: Let's Adopt España / Facebook
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – De politie heeft in de provincie Valencia een man aangehouden die ervan verdacht wordt minstens 700.000 euro te hebben gefraudeerd via verschillende websites waar mensen geld kunnen doneren om dieren in nood te helpen. Van alle donaties besteedde de man volgens de politie slechts 10% tot 15% om de dieren te helpen terwijl hij de rest in eigen zak stak. De man zelf zegt in een video op Facebook echter dat hij onschuldig is en onderwerp van een netwerk van leugens.

De man die zichzelf op internet Viktor Larkhill noemt maakte gebruik van de Spaanse filiaal van het Nederlandse ‘Stichting Let’s Adopt International’ wat in Spanje ‘Lets’ Adopt España’ heet. De verdachte deelde informatie over zieke, gewonde en in de steek gelaten dieren te plaatsen om geld in te zamelen.

De Policía Nacional begon in 2018 al met het onderzoek na diverse klachten van gulle donateurs die het een verdachte zaak vonden. Uiteindelijk kon de politie de man in Paterna (Valencia) aanhouden voor fraude en bedrog. De man werd echter meteen vrijgelaten nadat zijn woning onderzocht was.

De politie kwam er al snel achter dat wat hetgeen de man opgaf bij de belastingdienst als inkomsten niet overeenkwam met het luxe leven dat hij leek te hebben. Verder kwamen de agenten erachter dat hij uiteindelijk van al het geld dat hij via donaties ontving slechts 10% tot 15% daadwerkelijk uitgaf om iets voor de dieren te doen.

Naast Viktor Larkhill werden nog twee andere personen aangehouden, twee medewerkers van de verdachte. Maar Viktor wil zichzelf verdedigen op de Facebookpagina en zegt dat hij zich 100% inzet voor de dieren in nood. Overigens komen alle donaties blijkbaar binnen op bankrekeningen die in Nederland geregistreerd staan omdat het oorspronkelijk een Nederlandse stichting is.

In de video beschuldigt de man de politie ervan om te zoeken naar iets wat er niet is. Ook wil de man de regionale krant Las Provincias aanklagen voor het in het nieuws brengen van deze valse beschuldigingen. Zelf zegt hij dat er geen sprake is van fraude of bedrog en dat hij alles doet voor de dieren. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.