Voormalig minister van Binnenlandse Zaken (PP) aangeklaagd voor spionage

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken (PP) aangeklaagd voor spionage
Beeld: Twitter

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken (PP) aangeklaagd voor spionage

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De spionagezaak ‘Kitchen’ begint steeds duidelijker te worden en vrijdag heeft de rechter de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernando Díaz aangeklaagd en moet hij als getuige voor de rechter verschijnen. De voormalige secretaris-generaal van de PP-partij María Dolores Cospedal en ook de voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy hoeven (nog) niet voor de rechter te komen.

De voormalige minister moet op 30 oktober voor de rechter verschijnen, iets wat ertoe geleid heeft dat de Partido Popular (PP) ook de voormalige minister gaat onderzoeken in de zaak die nu ook wel ‘Fernandezgate’ genoemd wordt. De naam Jorge Fernández Díaz duikt in teveel belastend bewijs op en zijn naam wordt door te veel getuigen genoemd om de voormalige minister niet te ondervragen over zijn rol in het spionageschandaal.

Er wordt al lang gesproken over de fraude en corruptie binnen de Partido Popular partij waar de voormalige penningmeester Luis Barcenas en andere voormalige politici bij betrokken zijn. Maar er is meer informatie naar buiten is gekomen in de zogenaamde zaak ‘Kitchen’ waaruit blijkt dat de PP-partij toen deze de regering vormde de politie gebruikt heeft voor eigen gewin om de echtgenote van Barcenas te volgen en bespioneren om belastend materiaal over de PP en politici te vinden.

Naast de voormalige penningmeester Luis Barcenas die al in de gevangenis heeft gezeten en onderzocht wordt in verschillende fraude en corruptiezaken gaat het nu ook om de inmiddels voormalige politici Jorge Fernández Díaz (voormalige minister van Binnenlandse Zaken), María Dolores Cospedal (voormalige secretaris-generaal van de PP-partij) en ook Mariano Rajoy alias ‘Asturiano’ (voormalige premier van Spanje).  

Deze personen zijn verwikkeld in een spionageschandaal waarbij de voormalige penningmeester Luis Barcenas en zijn echtgenote Rosalia Iglesias, de chauffeur van Barcenas en voormalig politie inspecteur Villarejo ook belangrijke personen zijn. 

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2013 en 2014 ten tijde van de PP-regering blijkbaar 71 agenten van de Policia Nacional ingezet om de echtgenote van de gevangen gezette Barcenas te volgen op zoek naar belastend materiaal over de Partido Popular en diverse politici.

Al met al is het hele spionageschandaal een lang en gecompliceerd verhaal maar de huidige PP onder leiding van Pablo Casado zegt dat dit iets is van de oude PP en niets te maken heeft met de huidige PP. Maar de partijen PSOE en Unidas-Podemos willen een onderzoek naar de spionage affaire en meer nog een onderzoek naar het gebruik van de politie voor eigenbelang van de Partido Popular.

Ga naar de inhoud