Luchtverkeersleiders Frankrijk willen eind september opnieuw staken (UPDATE)

Luchtverkeersleiders Frankrijk willen eind september opnieuw staken
Beeld: Canva

Luchtverkeersleiders Frankrijk willen eind september opnieuw staken (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag 16 september hebben de Franse luchtverkeersleiders 24 uur gestaakt en dat was te merken. Meer dan 1.000 geannuleerde vluchten die of naar of vanuit Frankrijk of over dat land naar bijvoorbeeld Spanje moesten vliegen. Naast geannuleerde vluchten ook veel vertraagde vliegtuigen en dus opnieuw duizenden passagiers de dupe. Maar de ellende is nog niet voorbij want er zijn nieuwe stakingsdagen aangekondigd (zie brief, PDF in het Frans).

UPDATE: De staking op 28, 29 en 30 september gaat niet door in Frankrijk nadat de vakbonden een overeenkomst hebben bereikt met de Franse regering.

De luchtverkeersleiders in Frankrijk hebben aangekondigd dat ze op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 september nogmaals het werk willen neerleggen. De luchtverkeersleiders willen loonsverhoging en meer personeel om de werkdruk te verminderen.

Dat betekent dat er op die dagen opnieuw duizenden vluchten naar, vanuit en over Frankrijk geannuleerd zullen worden. Om naar Spanje te vliegen vanuit Nederland of België moet de luchtvaartmaatschappij over Frankrijk vliegen en als de luchtverkeersleiders niet werken dan kan dat niet. Luchtvaartmaatschappijen kunnen ervoor kiezen om Frankrijk te vliegen maar dan wordt de reis niet alleen langer maar ook duurder.

Sommige maatschappijen kiezen voor deze dure optie maar andere maatschappijen zoals bv. Ryanair doen dat niet en kiezen ervoor om vluchten gedwongen te annuleren. Afgelopen vrijdag 16 september annuleerde Ryanair 450 vluchten waardoor 80.000 personen niet konden reizen.

Ga naar de inhoud