Spectaculaire waterhozen bij Barcelona en Mallorca op video vastgelegd

Spectaculaire waterhozen bij Barcelona en Mallorca op video vastgelegd
Beeld: @kj_panther / twitter

Spectaculaire waterhozen bij Barcelona en Mallorca op video vastgelegd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA/PALMA – Naast dat het slechte weer met onweer en regen voor veel overlast heeft gezorgd op het eiland Mallorca en bij Barcelona, wisten diverse personen ook meerdere spectaculaire waterhozen vast te leggen op foto en video. In geval van Barcelona werd een grote waterhoos op video vastgelegd voor de kust van El Prat de Llobregat, bij het vliegveld van Barcelona. Voor de kust van Mallorca werden tot vijf waterhozen tegelijk gezien.

Ten eerste, wat is een waterhoos of ‘manga-marina’ eigenlijk? Een waterhoos is een vaak trechtervormige slurf onderaan een wolk, veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen boven open water. Hierbij wordt water omhoog gevoerd. Als zo’n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. Als dit zou gebeuren boven land wordt gesproken van een tornado terwijl dat boven water waterhoos heet.

Waterhozen worden wel vaker gezien voor de kust van Spanje en meestal komen deze niet aan land en veroorzaken ze ook geen schade. In steeds meer gevallen weten getuigen van dit weerfenomeen dat op foto en/of video vast te leggen waarna deze beelden gedeeld worden op social media.

In dit geval gaat het om een spectaculaire waterhoos voor de kust van El Prat de Llobregat bij Barcelona die vanwege het tijdstip ‘s avonds angstwekkend op foto’s en video te zien is. 

In het geval van Mallorca werden zelfs tot vijf waterhozen tegelijkertijd op video vastgelegd. Dat gebeurde bij Cala Figuera in de gemeente Santanyí.

Ga naar de inhoud