Gemeente Girona beperkt het aantal toeristische woningen tot 4 procent

Gemeente Girona beperkt het aantal toeristische woningen tot 4 procent
Beeld: via canva.com

Gemeente Girona beperkt het aantal toeristische woningen tot 4 procent

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De stad Girona in Catalonië zal het aantal toeristische woningen dat is toegestaan beperken tot 4%. Dit percentage geldt voor de hele stad, maar toeristische woningen die vóór de wijziging van de regelgeving actief zijn, mogen hun activiteiten voortzetten. Op dit moment zijn er ongeveer 1.500 toeristische woningen (15%) in de Catalaanse provinciestad. De nieuwe regelgeving zal het aantal toeristische woningen beperken tot maximaal 400 toeristische woningen (4%).

In het centrum van de stad zal het percentage toeristische woningen voorlopig hoger blijven dan de voorgestelde 4%, omdat dit momenteel 15% is. De woningen die al in gebruik zijn, zullen worden gerespecteerd, maar er zullen geen nieuwe vergunningen worden verleend.

De 4%-limiet geldt ook voor appartementen en gedeelde accommodatie. De nieuwe regelgeving verbiedt ook de renovatie van gebouwen om er in de eerste verdieping een toeristische woning in te vestigen.

De maatregel zal de toeristische druk in bepaalde delen van de stad verminderen, waardoor de identiteit van de stad behouden blijft en de relatie tussen buren wordt bevorderd. Girona zet zo een stap in de richting van een nieuwe manier van toerisme. Deze regeling heeft geen gevolgen voor toeristische activiteiten die vóór de schorsing zijn geregistreerd en die voldoen aan de vereisten van de toeristische regelgeving.

Ga naar de inhoud