menu

Het maken van een ‘tortilla de patatas’ is dubbel zo duur als vorig jaar in Spanje

Het maken van een ‘tortilla de patatas’ is dubbel zo duur dan vorig jaar in Spanje
Beeld: via canva.com

Het maken van een ‘tortilla de patatas’ is dubbel zo duur als vorig jaar in Spanje

Alles in Spanje is, net zoals andere landen, duurder geworden. Dat merk je met het betalen van de energierekening, bij het boodschappen doen en bij het vullen van je benzine/diesel tank. Vaak worden daarbij percentages gebruikt om de situatie uit te leggen, maar in Spanje probeert men de inflatie in Spanje uit te leggen aan de hand van de zeer populaire ‘tortilla de patata’ ofwel de heerlijke aardappelomelet die in geen enkel huishouden ontbreekt.

De prijzen van basisgerechten in Spanje zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Zo is de prijs van een ‘tortilla de patatas’ met 52,5% gestegen, terwijl een cake en een tostada met 42,5% en 12% zijn gestegen. Deze stijging is te wijten aan de stijging van de prijs van olijfolie, die in augustus met 10% is gestegen.

De prijs van een ‘tortilla de patatas’ is gestegen doordat de prijzen van de ingrediënten zijn gestegen. De prijs van olie is met 52,5% gestegen, die van aardappelen met 18% en die van eieren met 12,3%.

Aan de andere kant is het bakken van een cake 42,5% duurder geworden door de stijging van de prijs van suiker, het tweede product dat in augustus het meest in prijs is gestegen. Dit komt bovenop de stijging van de prijs van boter met 12%, de stijging van de kosten van oliën en vetten, en de stijging van de kosten van meel en andere granen, die met 0,7% zijn gestegen. Het ontbijt is ook duurder dan vorig jaar, vanwege de stijging van de prijs van brood met 4,5%, waaraan de prijs van boter moet worden toegevoegd.