IMSERSO ouderenreizen in Spanje voorlopig geannuleerd

IMSERSO ouderenreizen in Spanje voorlopig geannuleerd
Beeld: via canva.com

IMSERSO ouderenreizen in Spanje voorlopig geannuleerd

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De aanbesteding van het programma voor gesubsidieerde vakanties voor ouderen in Spanje is door een gerechtelijke beslissing opgeschort na bezwaar van concurrenten van Ávoris Corporación Empresarial, de onderneming die de aanbesteding had gewonnen. Hierdoor is het onduidelijk wanneer de reizen zullen beginnen. De meeste verenigingen van hotels in de toeristische zones zijn pessimistisch en denken dat het programma dit jaar niet meer van start zal gaan. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de duizenden ouderen, maar ook voor duizenden werknemers in de toeristische sector. Lees onderaan dit artikel over wat IMSERSO-ouderenreizen zijn.

De hotelsector in de regio Valencia is zeer bezorgd over de schorsing van het Imserso-reisprogramma. Zij vinden dat dit het slechtst mogelijke scenario is, omdat het onmogelijk maakt om de activiteiten van de accommodaties te plannen. De hotelsector in de Valencia regio vreest dat de schorsing ongeveer 13.000 banen in gevaar brengt. Van deze banen zijn er 3.000 direct in de hotels en de rest bij leveranciers en andere bedrijven die betrokken zijn bij de toeristische sector.

Vorig seizoen namen meer dan 230 accommodaties in de Valencia regio deel aan het Imserso-reisprogramma voor senioren van 65 jaar en ouder. De helft van deze accommodaties hoopte ook deel te nemen aan het huidige seizoen dat in oktober zou moeten beginnen. Maar de schorsing van het programma heeft deze plannen in de war gestuurd. De hotels moeten nu opnieuw beslissen wat ze gaan doen.

In sommige gebieden zoals Benidorm, zullen hotels het gemakkelijker hebben om de schorsing van het Imserso-reisprogramma te compenseren. Dit komt doordat deze gebieden al veel hebben gewerkt aan de verruiming van het toeristische seizoen. De hotels in deze gebieden richten zich ook op andere doelgroepen, zoals gezinnen en zakelijke reizigers.

In andere gebieden, zoals bestemmingen met grote accommodaties, zal het moeilijker zijn om de schorsing van het Imserso-reisprogramma te compenseren. Dit komt doordat deze accommodaties zich voornamelijk richten op Imserso-reizigers. De sluiting van deze accommodaties kan een negatieve impact hebben op de lokale economie.

De schorsing van het Imserso-reisprogramma is een nieuwe tegenslag voor een programma dat al jarenlang onder vuur ligt. Zowel de toeristische sector als de reizigers hebben kritiek op het programma. De reizigers zijn ontevreden over de kwaliteit van de diensten, terwijl de hoteliers vinden dat het programma niet rendabel is.

IMSERSO?
Dit zijn speciale door de Spaanse overheid gesubsidieerde pakketreizen binnen Spanje voor residenten in Spanje tussen de 55 (voor weduwe/weduwnaar) en 65 (gepensioneerden) jaar en ouder. IMSERSO is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten. Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Ga naar de inhoud