menu

Tien jaar geleden hebben paddenstoelen een winkelstraat in Alicante succesvol gemaakt

@c_valenciana / X
Beeld: @c_valenciana / X

Tien jaar geleden hebben paddenstoelen een winkelstraat in Alicante succesvol gemaakt

De Calle San Francisco in Alicante was een straat die niet erg succesvol was als winkelstraat. De gemeente probeerde het wel, maar geen enkel project had succes. Sommige initiatieven werden zelfs teruggedraaid. De straat bleef verwaarloosd en werd vermeden door veel inwoners van Alicante. Totdat iemand besloot om er reuzen paddenstoelen te plaatsen.

In 2013 was de Calle San Francisco een verlaten straat met veel gesloten winkels. De toenmalige burgemeester van Alicante, Sonia Castedo, wilde de straat nieuw leven inblazen en besloot om iets te creëren dat aantrekkelijk zou zijn voor kinderen. Ze vond een inspiratiebron in een straatvoorstelling in Straatsburg, die nota bene was gemaakt door Pachi uit Alicante. 

Pachi presenteerde Castedo een project met grote paddenstoelen en insecten figuren, die kinderen konden beklimmen en bespelen. De toenmalige burgemeester was enthousiast over het idee en presenteerde het aan de winkeliers in de straat. De meesten waren enthousiast, maar er was ook kritiek. Sommige mensen vonden het project te kinderachtig of te duur. Castedo ging door met haar plan en de Calle San Francisco werd in 2014 omgedoopt tot de ‘Calle de las Setas’ ofwel de paddenstoelenstraat.

De Calle de las Setas werd een succes en trok veel bezoekers, zowel kinderen als volwassenen. Voormalig burgemeester Castedo is trots op haar initiatief, maar ze is teleurgesteld dat het gemeentebestuur zich er nu niet meer om bekommert. Ze vindt dat de straat in de steek is gelaten en dat het te maken heeft met haar persoonlijke band met het project. Ondanks het succesverhaal, is het nu een slecht onderhouden initiatief waar veel winkeliers over klagen.

De gemeente heeft aangekondigd dat er een project wordt ontwikkeld om de straat in 2024 volledig te renoveren. De prioriteiten van het project zijn het schilderen en overschilderen van de straat, de vervanging van de speelelementen en het zachte vloeroppervlak in het kindergedeelte.

De gemeente is echter ook onder druk gezet om iets te doen aan de paddenstoelen, het centrale element van de Calle San Francisco. De paddenstoelen zijn in slechte staat en zijn een bron van kritiek van inwoners en bezoekers. Het stadsbestuur heeft beloofd om “de beste oplossing te zoeken die in overeenstemming is met de integrale renovatie van de straat”. Dit betekent dat de paddenstoelen mogelijk zullen worden gerestaureerd of vervangen, maar het is nog niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren.