Legalisatie van cannabis in Spanje zou de schatkist 3,3 miljard euro opleveren

Oeps ... foto ontbreekt!

Legalisatie van cannabis in Spanje zou de schatkist 3,3 miljard euro opleveren

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is nog geen sprake van en buiten de politieke formatie Podemos is er geen enkele andere politieke partij die erover nadenkt maar mocht het ooit zover komen dat de Spaanse regering Canada na zou doen en cannabis zou legaliseren, dan zou dat de schatkist 3,3 miljard euro aan belastingen opleveren.

Sinds 17 oktober 2018 is Canada het eerste westerse industrieland (maar na Uruguay het tweede land) dat cannabis voor recreatief gebruik heeft goedgekeurd. De Canadese premier Justin Trudeau had dit drie jaar geleden tijdens de verkiezingen beloofd en ziet het als de beste manier om toezicht te houden op de productie en distributie van de drugs.

Volwassenen mogen nu tot 30 gram bij zich hebben in de openbare ruimte waaronder ook de eigen auto. Mensen met meer dan 30 gram wiet zijn strafbaar en ook het doorverkopen blijft illegaal mits dat gebeurd in een officieel verkooppunt.

Spanje?

In Spanje ziet de politieke partij Podemos wel iets in legalisatie maar andere politieke partijen zoals PSOE, PP en Ciudadanos willen er nog niets van weten. Wellicht dat ze na de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Barcelona daar anders over gaan nadenken als ze weten dat een eventuele legalisatie van wiet in Spanje de schatkist tenminste 3,3 miljard euro kan opleveren aan belastingen.

Volgens het onderzoeksrapport “Cáñamo” zou een legalisatie in Spanje tot gevolg hebben dat er jaarlijks 8,5 miljard euro wordt omgezet met 3,3 miljard euro aan opbrengst voor de Spaanse overheid. Het zou tevens de wietverkoop op de zwarte markt met 15% verminderen aldus de onderzoekers van de Unidad de Políticas de Drogas del Servicio de Psicología y Logopedia van de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

Niet alleen zou er meer geld worden opgehaald door de Spaanse overheid maar er zal ook een betere controle moeten zijn op de productie en verkoop van wiet in Spanje bij een legalisatie. Er zouden ook zo’n 101.596 banen gecreëerd worden wat weer meer geld opbrengt voor de Sociale Zekerheid. Er zou eventueel jaarlijks legaal 820.597 kilo wiet geproduceerd kunnen worden in Spanje.

In het onderzoek schrijft men dat er niet verwacht wordt dat de zwarte markt compleet zal verdwijnen maar deze zal wel met zo’n 15% afnemen en een flinke deuk oplopen waarbij er een betere controle is op de productie en distributie van de cannabis.

Dat zou dan op drie manieren kunnen gebeuren zoals de “autocultivo” (eigen productie) die vrij is van belastingen, “clubes sociales de cannabis” (sociale cannabis clubs) zonder winstoogmerk en belastingen maar met personeel die bijdraagt aan de Sociale Zekerheid en de “libre mercado” (vrije markt) waar belastingen geïnd kunnen worden.

In totaal zou legalisatie van wiet jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro aan omzet zien waarop de Spaanse belastingdienst 1,02 miljard euro aan IVA (btw), 486,6 miljoen euro aan speciale belastingen (zoals dat van tabak met toeslag vanwege de zwarte markt), 371 miljoen euro aan belastingen van bedrijven, 1,4 miljard euro aan loonbelasting (IRPF) en 26 miljoen euro aan export belastingen.

Ga naar de inhoud