skip to Main Content
Legalisatie van cannabis in Spanje zou de schatkist 3,3 miljard euro opleveren
123rf

Legalisatie van cannabis in Spanje zou de schatkist 3,3 miljard euro opleveren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Legalisatie van cannabis in Spanje zou de schatkist 3,3 miljard euro opleveren

123rf

MADRID – Er is nog geen sprake van en buiten de politieke formatie Podemos is er geen enkele andere politieke partij die erover nadenkt maar mocht het ooit zover komen dat de Spaanse regering Canada na zou doen en cannabis zou legaliseren, dan zou dat de schatkist 3,3 miljard euro aan belastingen opleveren.

Sinds 17 oktober 2018 is Canada het eerste westerse industrieland (maar na Uruguay het tweede land) dat cannabis voor recreatief gebruik heeft goedgekeurd. De Canadese premier Justin Trudeau had dit drie jaar geleden tijdens de verkiezingen beloofd en ziet het als de beste manier om toezicht te houden op de productie en distributie van de drugs.

Volwassenen mogen nu tot 30 gram bij zich hebben in de openbare ruimte waaronder ook de eigen auto. Mensen met meer dan 30 gram wiet zijn strafbaar en ook het doorverkopen blijft illegaal mits dat gebeurd in een officieel verkooppunt.

Spanje?

In Spanje ziet de politieke partij Podemos wel iets in legalisatie maar andere politieke partijen zoals PSOE, PP en Ciudadanos willen er nog niets van weten. Wellicht dat ze na de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Barcelona daar anders over gaan nadenken als ze weten dat een eventuele legalisatie van wiet in Spanje de schatkist tenminste 3,3 miljard euro kan opleveren aan belastingen.

Volgens het onderzoeksrapport “Cáñamo” zou een legalisatie in Spanje tot gevolg hebben dat er jaarlijks 8,5 miljard euro wordt omgezet met 3,3 miljard euro aan opbrengst voor de Spaanse overheid. Het zou tevens de wietverkoop op de zwarte markt met 15% verminderen aldus de onderzoekers van de Unidad de Políticas de Drogas del Servicio de Psicología y Logopedia van de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

Niet alleen zou er meer geld worden opgehaald door de Spaanse overheid maar er zal ook een betere controle moeten zijn op de productie en verkoop van wiet in Spanje bij een legalisatie. Er zouden ook zo’n 101.596 banen gecreëerd worden wat weer meer geld opbrengt voor de Sociale Zekerheid. Er zou eventueel jaarlijks legaal 820.597 kilo wiet geproduceerd kunnen worden in Spanje.

In het onderzoek schrijft men dat er niet verwacht wordt dat de zwarte markt compleet zal verdwijnen maar deze zal wel met zo’n 15% afnemen en een flinke deuk oplopen waarbij er een betere controle is op de productie en distributie van de cannabis.

Dat zou dan op drie manieren kunnen gebeuren zoals de “autocultivo” (eigen productie) die vrij is van belastingen, “clubes sociales de cannabis” (sociale cannabis clubs) zonder winstoogmerk en belastingen maar met personeel die bijdraagt aan de Sociale Zekerheid en de “libre mercado” (vrije markt) waar belastingen geïnd kunnen worden.

In totaal zou legalisatie van wiet jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro aan omzet zien waarop de Spaanse belastingdienst 1,02 miljard euro aan IVA (btw), 486,6 miljoen euro aan speciale belastingen (zoals dat van tabak met toeslag vanwege de zwarte markt), 371 miljoen euro aan belastingen van bedrijven, 1,4 miljard euro aan loonbelasting (IRPF) en 26 miljoen euro aan export belastingen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik zeg doen!
  Het levert dan de staat het geld op, dat nu in de zakken van de criminelen verdwijnt.
  Op veel plekken waar je tegenwoordig rondloopt, ruikt je toch al dat mensen aan het blowen zijn, nu moeten ze dat allemaal nog min of meer stiekem doen, al is er al een gedoog beleid volgens mij, waarom zouden er anders legale grow shops zijn??

  Het argument dat straks de helft van de jongeren verslaafd is?? Denk dat het wel meevalt, lui die willen gebruiken komen er nu ook wel aan. Jongeren onder de 18 houden nu ook al regelmatig zuip feesten hier in Spanje…op het strand onder de ogen van de politie en die kan er volgens eigen zeggen niets aan doen…..waar ik maar mee wil zeggen, als de jeugd wat wil doen dat verboden is, doen ze het toch wel.

  En waarom hierbij alleen naar de jeugd kijken? Er zijn zat volwassen mensen die ik stoned rond zie lopen en die blowen….als je zaken legaal maakt, verdwijnt ook een groot deel van het criminele circuit denk ik. En volgens mij zijn er ook gewoon regels verbonden aan het legaliseren, dus controle blijft er nog altijd, maar dan wel meer in het zicht.

  Gebruik het geld dat binnenkomt in de schatkist voor beter onderwijs, meer studenten plaatsen en voor de gezondheidszorg….

 2. We zullen nog eens praten dat de helft van de jongeren verslaafd zijn wat het zal kosten om deze te laten af te kicken en dan niet in staat zijn om te werken.

  1. De echte liefhebbers gebruiken het toch al , volgens mij kun je het rustig vrijgeven, lost veel ellende op. !

   Een ander voordeel wat ze even vergeten zijn: de enorme besparing op gevangenis kosten.

 3. De inkomsten voor de staat zijn natuurlijk veel hoger. Net als op tabak zal dan op wiet aanvullende belastingheffingen worden toegepast, het blijft dan heus niet bij BTW.

  Je deelt dan ook nog een grote klap uit tegen de criminaliteit. Die 15% is een niks, legalisatie zou denk ik wel 60% van de illegale handel kunnen uitroeien als je het goed aanpakt en dan praat je over tientallen miljarden aan belastinginkomsten. Maar dat vergt politici met een koppie, daadkracht, en die voor het algemeen belang opkomen, en die zijn hier al uitgestorven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken