En wat als troonopvolgster Leonor in Spanje met een vrouw wil trouwen?

En wat als troonopvolgster Leonor in Spanje met een vrouw wil trouwen?
Beeld: Casa de S.M. el Rey

En wat als troonopvolgster Leonor in Spanje met een vrouw wil trouwen?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent is er een discussie ontstaan in Spanje naar aanleiding van een uitspraak van de Nederlandse Minister-President Mark Rutte over het Nederlandse koningshuis, Amalia en een huwelijk van gelijk geslacht. Rutte antwoordde op een vraag en gaf aan dat Amalia met een vrouw mag trouwen en toch de troon kan opvolgen. Maar hoe is dat in Spanje?

Er is niets bekend over de seksuele geaardheid van prinses Amalia dus het gaat puur en alleen om een veronderstelling dat als iemand van het koningshuis zou vallen op iemand van hetzelfde geslacht. In een theoretisch geval van een huwelijk met een persoon van hetzelfde geslacht zou volgens Rutte Amalia gewoon koningin kunnen worden.  

Maar hoe is dat in Spanje? Zoals bekend zal prinses Leonor haar vader Felipe opvolgen als koning van Spanje. Het feit dat er een koningin komt in Spanje was al revolutionair want in eerste instantie zou dat een mannelijke opvolger moeten zijn maar dat werd in de wet aangepast nadat Felipe en Letizia twee dochters kregen.

Maar stel dat Leonor net zoals Amalia of elke andere prinses of prins op iemand zou vallen van hetzelfde geslacht, kan Leonor in Spanje dan nog de troonopvolgster worden? In de krant El Mundo kijkt men naar de juridische consequenties en constateert de krant dat er veel gaten zitten in de regels rondom het koningshuis. 

Als Leonor met een vrouw zou willen trouwen zorgt dat voor ernstige juridische problemen omdat de Spaanse wetten een theoretisch geval van een huwelijk tussen een troonopvolgster of -volger en iemand van hetzelfde geslacht niet overwegen.

Zo wordt in de Grondwet van alles en nog wat omschreven als het over het koningshuis gaat praktisch altijd met ‘mannelijke’ termen. Volgens de huidige wetten in Spanje hoeft het parlement geen toestemming te geven voor een koninklijk huwelijk want leden van het koningshuis hoeven, in tegenstelling tot andere koningshuizen, geen toestemming te vragen om te trouwen. Dus stel dat Leonor met een vrouw wil trouwen dan hoeft ze geen toestemming te vragen daarvoor.

Maar in artikel 57,4 van de Grondwet staat dat als het koningshuis of het parlement zich tegen een koninklijk huwelijk uitspreken en een meerderheid tegen is in het parlement, een huwelijk geen doorgang kan vinden. Als parlementsleden dus een weigering van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht uitspreken zou er dus een groot politiek probleem zijn. 

Het is echter weer niet bekend of dit geldt voor zowel de eerste als de tweede kamer in Spanje. Het is ook niet bekend wat er zou gebeuren als het koningshuis een huwelijk tussen Leonor en een vrouw goed zou keuren en de parlementsleden niet of andersom.

Verder staat in de wet sinds 2014, nadat dit gewijzigd werd na de geboorte van Leonor, omschreven dat de gemalin van de koning de titel koningin krijgt en dat de gemalin van een koningin de titel prins krijgt. Volgens de huidige wetgeving zouden er dus niet twee koningen kunnen zijn.

Ga naar de inhoud