De Pyreneeën hebben er officieel een nieuwe berg van meer dan 3.000 meter bij

De Pyreneeën hebben er officieel een nieuwe berg van meer dan 3.000 meter bij
Beeld: Willtron / Wikimedia

De Pyreneeën hebben er officieel een nieuwe berg van meer dan 3.000 meter bij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Dat de mens graag meet en weet is al langer dan vandaag duidelijk. De meeste bergen van de Spaanse Pyreneeën zijn dan ook netjes geklasseerd. De Pico Arnales was echter lange tijd onderwerp van discussie. Daar komt nu voor eens en altijd een einde aan.

De Pico Arnales is de kleinste berg van de zogenaamde cresta del Infierno (de kam van de hel) nabij Panticosa in de Aragonese Pyreneeën. Op sommige kaarten stond er dat de Arnales hoger dan 3.000 meter was, volgens anderen was hij dan weer net minder hoog. Die dubieuze status leverde hem de bijnaam ‘tresmil fantasma’ op ofwel ‘spook 3000er’.

Een ploeg van vijf topografen uit Catalonië zette alles op alles om een einde te maken aan de twijfel. Ze baseerden zich op de data van de zogezegde ‘cazafantasmas’ of spokenjagers. Dat is een groep bergbeklimmers uit het Baskenland die overal in Spanje bergen meet. De groep is er op uit de catalogus van Jean Buyse te controleren. Buyse was een Belgische bergbeklimmer die in Catalonië woonde en maar liefst 212 bergen hoger dan 3.000 meter heeft gecatalogiseerd.

Volgens het register van Buyse was de Arnales 3.006 meter hoog. Volgens de kaarten van het nationale geografische instituut zou die slechts 2.996 meter hoog zijn. Het team wist nu via complexe meetapparatuur, grotendeels op basis van GPS de precieze hoogte vast te leggen. 

De top van de Arnales-berg bleek uiteindelijk 3.001,7 meter hoog te zijn. Voor bergbeklimmers is dat een belangrijk verschil, omdat ze nu zonder enige twijfel een 3.000 meter hoge top op hun palmares mogen zetten nadat ze hun krachten met de Pico Arnales hebben gemeten.

Ga naar de inhoud