Spanjaard hoeft geen 2 miljoen euro aan Ferrari te betalen vanwege getunede Ford

Spanjaard hoeft geen 2 miljoen euro aan Ferrari te betalen vanwege getunede Ford
Beeld: Ford Cougar Vs. Ferrari

Spanjaard hoeft geen 2 miljoen euro aan Ferrari te betalen vanwege getunede Ford

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De bekende autofabrikant Ferrari heeft een rechtszaak verloren tegen een inwoner van Galicië die zijn Ford had getuned om eruit te zien als een auto van het Italiaanse merk. Een rechtbank in A Coruña heeft hem vrijgesteld van het betalen van een schadevergoeding van 2,1 miljoen euro aan Ferrari dat hem had aangeklaagd voor een misdrijf tegen het intellectuele eigendom. De eigenaar van een autohandel in Arteixo (A Coruña) had een Ford Cougar getuned zodat hij leek op een sportwagen van het Italiaanse merk.

In een uitspraak die dinsdag door het TSXG werd gepubliceerd, stelt de rechter in A Coruña vast dat de verdachte, die werd beschuldigd van een misdrijf tegen het intellectuele eigendom, in oktober 2018 een Ford Cougar had gekocht waaraan ‘onbekenden’ een aantal wijzigingen hadden aangebracht om zijn uiterlijk te laten lijken op een Ferrari-model F430 Scuderia.

Op het voertuig, waarvan de carrosserie en het exterieur waren aangepast, waren de logo’s en merken van de renstal met het ‘steigerende paard’ te zien. Dit alles werd gedaan met, aldus de rechter, onderdelen van merken die erg lijken op die van Ferrari en andere van ambachtelijke makelij. De rechter stelde vast dat de verdachte het voertuig had gekocht met volle kennis van het feit dat het in werkelijkheid geen Ferrari was om het te gebruiken als auto van de directie van zijn bedrijf.

De man had de auto zo getuned dat hij eruitzag als een Ferrari 430 Scuderia en had stickers van zijn bedrijf op de carrosserie geplakt. De politie nam de auto in beslag omdat Ferrari vond dat de man zich schuldig had gemaakt aan een misdrijf tegen het intellectuele eigendom.

De rechter vraagt zich in zijn vonnis af of Ferrari daadwerkelijk schade heeft geleden doordat de man een Ford Cougar had getuned om eruit te zien als een Ferrari. Hij vindt het onwaarschijnlijk dat iemand een Ferrari zou kopen in plaats van een Ford Cougar alleen omdat de Cougar is getuned. De rechter vindt ook dat de straf die Ferrari eiste, te hoog is. Hij vindt dat een gevangenisstraf en een schadevergoeding van 2,1 miljoen euro niet proportioneel zijn bij de feiten.

Ga naar de inhoud