skip to Main Content
Het hoe en wat van zelfstandig werken in Spanje

Het hoe en wat van zelfstandig werken in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Diegene die graag naar Spanje willen verhuizen om daar “iets” te beginnen moeten er rekening mee houden dat de kosten hoger zijn dan in Nederland of België (of niet). Dat wil zeggen, minimaal kost zelfstandig werken per maand 274 euro waarbij nog de belastingen, vergunningen, eventueel huur en andere kosten komen. Zelfstandig werken is niet goedkoop en ook af en toe behoorlijk lastig met de vele regeltjes. Laten we eens kijken naar het wel en wee van het zijn van een “autónomo” in Spanje.

Als je in Spanje als zelfstandige wilt gaan werken moet je van dag één voldoen aan diverse eisen die eigenlijk bestaan uit twee belangrijke passen: het aanmelden bij de Agencia Tributaria of Hacienda, de Spaanse belastingdienst en je aanmelden bij de Seguridad Social ofwel de sociale zekerheid. Mocht je daarnaast een activiteit gaan uitvoeren in een lokaal of kantoor of winkel etc. dan dien je ook aangemeld te zijn bij de gemeente.

Alle hierna beschreven stappen en maandelijks/jaarlijks terugkerende administratieve handelingen kun je uiteraard zelf afhandelen maar je kunt ook naar een gestor of specialist gaan die dit voor jou kan doen. Zeker als je voor het eerst in Spanje iets gaat beginnen en het Spaans nog niet helemaal onder de knie hebt is het verstandig om in ieder geval gedurende de eerste maanden of jaren gebruik te maken van specialisten. We hebben geprobeerd deze gids zo nauwkeurig te maken maar mocht je als ondernemer zien dat iets niet klopt laat dit ons dan weten zodat we dit kunnen aanpassen. We gaan ervanuit dat de ondernemer al een NIE heeft en is ingeschreven in het Spaanse bevolkingsregister bij de gemeente.

Belastingkantoor

Stap 1 is jezelf aanmelden bij de “Agencia Tributaria” (ook wel Hacienda genoemd) ofwel het Spaanse belastingkantoor door middel van de “Alta Censal” door het formulier 036 of in de simpele vorm formulier 037 in te vullen waarin staat welke activiteit je gaat uitvoeren, persoonlijke gegevens, waar je de activiteit gaat uitvoeren en welke belastingen je gaat betalen (IVA, IRPF of modulus etc.). Bij diezelfde belastingdienst dien je ook een van de vele “Impuestos de Actividades Económicas (IAE)” te kiezen, iets waar je als je minder dan 1 miljoen euro verdient van gevrijwaard bent maar je dient je wel aan te melden.

Sociale zekerheid

Stap 2 is om jezelf in te schrijven in het “Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA)” ofwel het Speciale register voor zelfstandige werkers wat gedaan kan worden bij de Tesorería General de la Seguridad Social (TGSS) ofwel het Sociale Zekerheidskantoor. Je hebt na de “Alta Censal” bij de belastingdienst 30 dagen de tijd om je bij de sociale diensten in te schrijven door het formulier TA0521 in te vullen met daarbij het eerder ingevulde formulier 036, je NIE en identiteitskaart/paspoort (DNI).

Maandelijkse kosten

Op het moment dat je jezelf aanmeldt bij de Seguridad Social dien je de “base de cotización” te kiezen, zeg maar het theoretische salaris wat je gaat verdienen. Die bedragen veranderen elk jaar maar op het moment van schrijven (2017) is dat 919,80 euro minimaal en 3.642 euro maximaal. De hoogte van dit gekozen bedrag bepaalt de hoogte van de maandelijkse “cotización de autónomos” ofwel kosten en de hoogte van de pensioenen op latere leeftijd. Hoe lager het theoretische salaris, hoe lager de kosten maar ook hoe lager de uiteindelijke uitkeringen op latere leeftijd.

Over het uiteindelijk gekozen theoretische salaris dient de zelfstandige ondernemer elke maand 29,8% te betalen wat in het geval van een theoretische salaris van 919,80 euro neerkomt op 274 euro per maand, het bedrag waar de meeste zelfstandige ondernemers (meer dan 80%) in Spanje voor kiezen om de maandelijkse kosten laag te houden. Voor dat maandelijkse bedrag krijg je de ziekenzorg zoals elke werknemers in Spanje, uitkeringen in het geval van ziekte en bouw je een pensioen op. Vrouwelijke ondernemers kunnen 0,1% meer betalen om een uitkering te ontvangen in geval van zwangerschap waardoor de maandelijkse kosten stijgen naar 275 euro.

Tarifa Plana voor beginnende ondernemers

Sinds enkele jaren bestaat er voor beginnende ondernemers een zogenaamd “tarifa plana” of vast tarief wat vele malen lager is gedurende een bepaalde tijd. Deze tarifa plana werd in 2013 ingevoerd voor personen jonger dan 30 jaar maar daarna voor alle leeftijdsgroepen geactiveerd. De tarifa plana is een vast bedrag van 50 euro per maand (in plaats van 274 euro) gedurende de eerste 6 maanden. Vanaf 1 januari 2018 echter wordt deze periode verlengd naar de eerste 12 maanden. Na de eerste 12 maanden 50 euro per maand te hebben betaald volgen nogmaals 6 maanden tegen een tarief van 50% ofwel 137,97 euro en nog eens 6 maanden tegen een tarief van 30% ofwel 192,79 euro. Startende ondernemers hebben dus 24 maanden een lager tarief waarna men het normale tarief gaat betalen. Alle startende ondernemers die tot twee jaar (dat was eerst vijf jaar) daarvoor geen activiteit hebben uitgevoerd als zelfstandige ondernemer kunnen gebruik maken van deze regeling.

Belastingen: IRPF

Naast de maandelijkse lasten van 274 euro of meer voor de sociale voorzieningen (gezondheid, pensioen, arbeidsongeschikt) dien je als zelfstandige ondernemer ook belastingen te betalen. Bij aanmelding bij het belastingkantoor in stap 1 heb je een activiteitscategorie uit de lange lijst met mogelijkheden moeten kiezen. Nu dient men elke 3 maanden een voorafbetaling te doen waarvan de hoogte afhankelijk is van het belastingregime waaronder de “impuesto sobre la renta de las personas físicas” (IRPF) ofwel de personenbelasting en de “impuesto sobre el valor añadido” (IVA) ofwel de BTW. Het belastingpercentage voor de IRPF is over het algemeen 15% maar dat kan verschillen naargelang de activiteit. Beginnende ondernemers kunnen de eerste drie jaar gebruikmaken van een gereduceerd ofwel “IRPF reducido” percentage van 7%.

Deze IRPF belastingen dienen aan de belastingdienst gepresenteerd te worden door middel van het model 130 formulier en dient altijd te gebeuren, ook als er geen inkomsten zijn geweest. Dit formulier dien je op 20 april, 20 juli, 20 oktober en voor 31 januari in te sturen. Daarnaast dien je jaarlijks het model D-100 formulier te presenteren tussen 2 mei en 30 juni. Elke drie maanden dien je als zelfstandige ondernemer dus vooruit te betalen en eenmaal per jaar een overzicht van alle verdiensten en kosten op te geven. Als daaruit blijkt dat je gedurende het jaar teveel hebt betaald krijg je belastinggeld terug. Als blijkt dat het tegenovergestelde het geval is dan dien je nog belasting te betalen aan de Hacienda.

Belastingen: IVA

Naast de IRPF kan een zelfstandige ondernemer ook te maken krijgen met de Impuesto sobre el valor añadido (IVA) ofwel de Belasting over de toegevoegde waarde (BTW). Deze BTW is is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. De belasting wordt geheven op de verkoopprijs van een product in elke stap van het productie- of distributieproces (bronbelasting). Uiteindelijk wordt de btw betaald door de consument maar dient de ondernemer dat in ontvangst te nemen en over te dragen aan de overheid.

De IVA dient door middel van het model 303 formulier aan de belastingdienst gepresenteerd te worden. Dit formulier dien je op 20 april, 20 juli, 20 oktober in te sturen. Daarnaast dien je jaarlijks het model 390 formulier te presenteren voor 31 januari waarin een overzicht staat van de ontvangen en betaalde IVA. Spanje heeft drie IVA types te weten het super gereduceerde percentage van 4%, het gereduceerde percentage van 10% en het normale percentage van 21%.

Meer informatie?

Mocht je meer informatie willen hebben over het zelfstandig werken, dan kun je terecht op de zeer uitgebreide website van Infoautonomos waar, uiteraard in het Spaans, veel artikelen, omschrijvingen, uitleg en video’s te vinden zijn. Ook de website Ser Autonomo heeft veel informatie (maar ook veel reclame).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik wil me graag als zelfstandig Psycholoog gaan vestigen in Spanje en me dan aanbieden voor Nederlandstalige en Engelstalige cliënten.
  Weet u of er ergens een checklist te vinden is wat ik dan allemaal moet regelen (diploma’s omzetten etc.).?

 2. Hallo, wat gebeurd er als je minder inkomsten hebt dan t laafste bedrag van € 918,= ?
  En zijn er speciale regelingen voor marktverkopers en/of ambachtslieden.
  Ik maak namelijk van oude pallets decoratie en speelgoed en af en toe meubels.
  Dank voor je antwoord

 3. Beste redactie,

  U stelt: ‘Diegene die graag naar Spanje willen verhuizen om daar “iets” te beginnen moeten er rekening mee houden dat de kosten hoger zijn dan in Nederland of België.’

  Het tegendeel is waar, althans wanneer u het vergelijkt met Nederland. Rekent u voor de grap eens uit wat een zelfstandige in Nederland kwijt is aan ziektekosten-verzekering en sociale verzekerings-premies. U zult dan zien dat de kosten hiervoor in Nederland een veelvoud zijn van die in Spanje.

  Rekent u even mee: Inkomens-afhankelijk bijdrage ZvW: 5,65%. Premie zorgverzekering: min. EUR 75 p/m. Premie AOW: 17,9% (max. EUR 6048 p/j). Daarbovenop nog het eigen risico voor de zorgverzekering: max. EUR 385 p/j.

  1. Goeie uitleg. Dat ga ik ook eens tegen mijn spaanse vrienden zeggen die altijd maar roepen dat Nederland zo goedkoop is .. of waar men denkt dat het goedkoop is 🙂

   1. Als men de eerste jaren, stel vijf jaar met verlies werkt, welk land is dan goedkoper om te beginnen, Nederland of Spanje voor een ondernemer van 45 jaar? Dat is iets wat men weten moet. Het maakt niets uit dat als de toestand eenmaal loopt men 50 of 60% naar de Staat moet dragen, want men verdient dan ook geld. Als ik in Nederland begin heb ik 100 euro voor een verzekering nodig en misschien 50 euro aan AOW en ik werk dus de eerste 5 jaar met verlies. Klopt dat? In Spanje maakt dat niets uit, men wil meteen 275 euro elke maand hebben aan sociale voorzieningen voor iemand van 45 jaar, ondanks het feite dat de eerste 5 jaar verlies opleveren. Wie kan me hier een zinnig antwoord opgeven?

 4. Wij hebben inmiddels ruim 5 jaar een eigen zaak. Het begin was niet makkeijk door de crisis, maar het loopt nu goed. Een goede gestor is onmisbaar en verder is het een kwestie van heel hard werken en de boel op orde houden. We hebben bijna alleen maar Spaans personeel en dat bevalt heel goed (beter dan uit andere landen). De belasting valt erg mee, maar we zitten als klein bedrijf in de modulos en dat is erg makkelijk en voor ons ideaal. Dus voor een ieder die zelf wat wil starten:
  Leer de taal voor je begint.
  Zoek een goede gestoría.
  Gebruik met alles (maar dan ook alles!) je gezonde verstand.
  Zorg dat je een reserve voor min een jaar hebt.
  Probeer aan alle regels te voldoen, hoe vermoeiend ook.
  Zorg dat je het beter doet dan je concurrenten, denk aan klantgerichtheid.
  Sluit contracten met leveranciers (diensten en producten) op jouw initiatief en niet met agressieve vertegenwoordigers die opeens voor je neus staan als het jou niet uitkomt. Als je geen bedenktijd krijgt is het niet goed (gezond verstand).
  Volg je eigen koers/intuïtie en houd je daaraan.
  Houdt alle schimmige types die het beter weten en jou kunnen “helpen” op grote afstand.
  Bouw contacten op in de buurt waar jouw zaak ligt.
  Dit zijn onze belangrijkste tips. Het is heus niet onmogelijk om een zaak op te bouwen in Spanje en als het lukt is het erg leuk!

 5. Nee is direct het antwoord . Geen eigen bedrijf in Spanje. Wat betreft vakkennis en vakkundigheid heb ik meer dan genoeg in huis. Mijn oren en ogen flink laten werken om zoveel als mogelijk info te verzamelen omtrent ondernemerschap in Spanje.
  Het is mij duidelijk , dat in Spanje teveel aan regels zijn om uberhaubt iets op de langere termijn in stand te kunnen / willen houden.
  Momenteel is het te onzeker en risicovol om in Spanje iets te beginnen.
  Wat doet de EU word het beter of slechter met de verhoudingen Nederland / Spanje.
  Mijn gevoel zegt van niet , vandaar mijn keuze om ook niets te ondernemen.
  De panden aan de kust zijn erg kwetsbaar met gebreken. Niet allemaal natuurlijk. De gebreken zijn voor een leek niet zichtbaar. Zelf ben ik dat wel. Door de ervaring en opleidingen in diverse richtingen.

  Een tip. Kijk goed uit koop geen kat in de zak.
  Want bij een verkeerde aankoop vliegen de rekeningen om je oren. In Spanje is de aanpak en werkwijze heel anders dan in Nederland. De taalbeheersing is echt belangrijk.
  Je bent in Spanje een vreemdeling en het is hard geschreven dat blijft ook zo.
  Met geld genoeg kan je veel opvangen , maar toch. ! Opletten is les nummer.1.
  Belazeren en oplichting komt veel voor in het land van zon en stranden.
  Natuurlijk zijn er ook genoeg deskundigen die wel volgens model te werk gaan.
  En ook betrouwbaar zijn. Toch blijven opletten zeg ik nogmaals.

  Een spaanse droom kan ook een bizarre nachtmerrie worden.
  Een kaal geplukte kip in een ander land dat is niet de bedoeling . Het leasen en huren is ook om goed te controleren of de panden niet besmet zijn met nog openstaande schulden. Zijn er geen vage energie leveranciers die maar wat in rekening brengen etc. Geloof mij dat gebeurt ook in Spanje. Telefoon rekeningen die niet kloppen e.d. Als men storing krijgt aan de bovenleidingen d.m.v. stormen en / of waterschade. Rondom verzekeren is echt nodig.

  In Spanje zijn ze nu eenmaal niet zo snel met storingsdiensten . Als de straat open moet of er moet gegraven worden. Zelfbeheersing is wel fijn om te hebben. Want die kan nodig zijn . Dat zien we morgen wel vlak voor de feestdagen in Spanje. Verder geen aanvulling nodig. Dan kan je wachten tot je een ons weegt.

  Ik wens u veel succes met ondernemen in Spanje.

 6. Geachte Remco met veel belanstelling lees ik altijd uw gewaardeerde artikelen zoals ook nu. Maar dit artikel was voornamelijk voor jongeren bedoeld! Hoe zit dat nu met diegene die een AOW hebben net als ik?? Ik ben 77 jaar jong met vollop energie ben vorig jaar opnieuw gehuwd en krijg nu nog maar €688 AOW waar wij met z’n tweeën van moeten leven. Hoe kan ik iets opstarten?? Ik woon 7 jaar in Spanje en mijn vrouw is Cubaanse??
  Graag uw gewaardeerde reactie? Hartelijk dank voor de te nemen moeite en ook bedankt voor uw gewaardeerde artikelen verblijf ik met vriendelijke groet
  Hoogachtend
  Tony Claasen de Drouton en Norvège
  Yel. 622203356 ook Whatsapp
  Email: tony@claasen@gmail.com

 7. Mijn broer heeft het geprobeerd, een bedrijf dat moest verkopen aan commerciele klanten, en eventueel de overheid. Is helemaal mislukt, hoewel
  de producten goed waren. Als vreemdeling gaan bedrijven niet gemakkelijk van je kopen. Waar zeker iets in zit, is in toeristische gebieden als vakman te werken, of als je 5 talig bent, als adviseur/vertaler. Zoek als je een eigendom hebt, maar eens een spaanse loodgieter, electrieker, schrijnwerker. Als hij al komt, best dat je spaans spreekt, en bij ons is het de gewoonte dat die eerstdaags langskomt. Of zoek maar een spanjaard die bv nederlands of duits spreekt als je dat nodig hebt.

 8. Spanje is een hard land om als ondernemer te starten. Het beste is eerst maar eens ergens te gaan werken zodat men de taal meester wordt en ervaring opsteekt. Na verschillende jaren heeft men zich dan ingeburgerd, kent goed de taal en de gewoontes, men heeft goede zakenvrienden gemaakt en dan kan men met een eigen zaak beginnen. In mijn geval heb ik eerst 14 jaar bij een bedrijf gewerkt waar ik zelf ook aandeelhouder van was. Na verkoop aan een multinationaal ben ik daarna zelfstandige geweest gedurende 23 jaar, waarvan de eerste 5 jaar erg moeilijk waren door de hoge belastingen. Het spaargeld ging vrijwel daarin op, daarna liep alles erg soepel, had ik heel veel vrije tijd om me me hobbies te wijten en verdiende genoeg om er goed van te leven. Men moet wel specialist in zijn beroep zijn om konkurrentie af te houden. In mijn geval, mijn ervaring in het uitdenken van nieuwe produkten, nieuwe applicaties voor doodgaande produkten en internationale verkoop, 5 talen, en goede zakenvrienden kwam me allemaal goed te pas en had helemaal geen konkurrentie daarin. Neen, Spanje is echt geen luilekkerland als men op een eerlijke manier een boterham wil verdienen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken