Inés Arrimadas is bereid roer over te nemen bij Ciudadanos

Inés Arrimadas bereidt roer over te nemen bij Ciudadanos
Beeld: Europa Press

MADRID – Inés Arrimadas heeft uiteindelijk op de Spaanse televisie tijdens een programma van Antena 3 toegegeven dat ze erover nadenkt om Albert Rivera als partijleider bij Ciudadanos op te volgen. Zoals bekend leed C’s een groot verlies bij de laatste parlementaire verkiezingen waarna Albert Rivera als partijleider opstapte en zelfs helemaal de politiek verliet. 

De oranje gekleurde liberale rechtse Ciudadanos (C’s) partij is op zoek naar een plaatsvervanger nadat Albert Rivera recent zijn ontslag indiende als partijleider van C’s. Het duurde echter niet lang na Rivera’s vertrek of de naam van Inés Arrimadas, de huidige parlementaire woordvoerster van de partij, werd genoemd als ideale kandidaat om Albert Rivera op te volgen.

Arrimadas heeft echter sinds het vertrek van haar collega gezwegen, tot nu toe. Want tijdens een tv-programma maandagmorgen gaf Inés Arrimadas toe dat ze bereid is om het roer van Albert Rivera over te nemen. Maar dat is niet een automatisch proces.

Pas ergens gedurende de eerste twee weken van 2020 staat een buitengewone bijeenkomst gepland binnen de Ciudadanos partij. Tijdens die bijeenkomst zullen de leden een nieuwe partijleider gaan kiezen. Weliswaar is Inés Arrimadas binnen de partij de grote favoriet, dat wil niet zeggen dat zij haar nieuwe positie binnen de partij al heeft gekregen.

Feit is dat Ciudadanos een sterke partijleider nodig heeft want na het enorme verlies bij de parlementaire verkiezingen op 10 november is de partij naar een dieptepunt gezakt. C’s zakte van 57 parlementariërs naar slechts 10 vertegenwoordigers in het Spaanse parlement, een daling van maar liefst 47 zetels.

Dat is deels te danken aan de steeds rechtser wordende partij en beslissingen die genomen werden zoals o.a. het regeren in autonome regio’s met de steun van de extreemrechtse partij VOX, iets dat niet goed is gevallen bij veel leden en kiezers van C’s. Ook bekende partijleden en zelfs oprichters van de partij stapten op en verlieten de partij uit onvrede.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

13
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
jacob

Het echte probleem van Cuitadano’s is niet een kwestie van nieuwe voorzitter maar wel het feit dat de oprichters ( de ideologische basis) van de partij hun ontslag hebben gegeven na de interne machtsgreep van Rivera net voor de verkiezingen. Zolang deze dus niet terugkomen of vervangen worden zal Cuitadano’s (zelf onder leiding van Arrimadas) een dode politieke eend zijn en blijven.

Anoniem

Zulke politieke eenden kennen we nog nietwaar? Alleen beseffen ze het nog niet

Juan74

Ach hoe het ook zij, ze wonnen toch mooi de laatste regio verkiezingen daar in het schone Catalaanse landschap.
En zoals vriend anoniem hieronder schrijft, er zijn wel meer politieke eenden die binnenkort geen achterban meer hebben. Alleen moet dat nog even doordringen, dan ben jij je baantje hier ook kwijt….dat zou wel spijtig zijn, want om wie moeten we anders nog eens gaan lachen Jacoba?

JanH

Het werd ook hoog tijd dat Rivera na al zijn stommiteiten het veld ruimde. Arrimadas is met afstand de best gebekte politicus van Spanje, en nu mag ze bewijzen dat ze ook leidinggevende capaciteiten heeft. Ze moet Ciudadanos in ieder geval weer terug krijgen naar een progressieve middenkoers met duidelijke anti-corruptie, anti-indep, pro-milieu en pro-Europa standpunten.

Willy

Oei ! Censuur bij Spanje Vandaag ?
Waar is mijn bericht over de taalfout gebleven ? Je hebt die taalfout wel verbeterd in de “tweede titel” maar niet in de begintitel .
Dus nog eens : een voltooid deelwoord – (is) bereid – eindigt nooit op dt .

Robert Lemm

Ciudadanos staat te dicht bij de Partido Popular. Ze waren het schone handen alternatief voor de door corruptieschandalen geplaagde PP. Ze zouden een centrumpositie kunnen innemen, een scharnier tussen links en rechts. Maar daartoe is iemand met gezag en charisma nodig, een Hercules, die het traditionele twee Spanjes model doorbreekt.

Juan74

Ik denk dat deze dame een hoop stemmen heeft gewonnen voor de C´s met haar aanpak in het Catalaanse parlement en ook de manier waarop ze zich daar altijd heeft laten zien en horen. De C´s hadden haar daar mooi eerst moeten laten zitten, want dan hadden ze in mijn ogen veel minder zetels verloren in de landelijke verkiezingen. Kijk naar een ERC, die krijgen vrijwel al hun zetels via de Catalaanse kiezers, had zij daar nog gezeten, dan hadden de C´s meer zetels gekregen van de Catalaanse kiezers. Zij was dagelijks in de media te vinden over de Catalaanse… Lees verder »

jacob

Een nu de realiteit en niet de verzinsels van de heer Juan74.
Het is dus Arrimadas zelf die haar eigen partij top zwaar heeft staan afgedreigd om naar het federale Spaanse niveau is verkasten en die dit zeer dik tegen hun eigen goesting hebben moeten doen. De dame droomde immers van de Madrileense cenakels en een top positie in een mogelijke toekomstige Spaanse regering waar de C’s van deel uit zouden hebben gemaakt. PS: Het valt ook op dat haar vent net ervoor een functie heeft aanvaardt in Madrid.

Juan74

Misschien nog eens je eigen reactie doorlezen Jacoba, want volgens mij heb je dus zojuist mijn punt bewezen. Hadden ze haar daar laten zitten, dan had ze heus wel daar gebleven en hadden de C´s een pak minder stemmen verloren. Dus dank je wel dat je mijn ¨verzinsels¨ ondersteunt hebt, al heb je dat zelf kennelijk nog niet helemaal in de gaten. En man man, Torra roept nu al dat hij snel nieuwe verkiezingen wil uitroepen, want hij denkt, nu snel profiteren van de lage stand van C´s. Dat Torra binnenkort geen publieke en politieke functies meer mag bekleden, ach… Lees verder »

Miel

Dat die partij veel stemmen heeft verloren omdat ze rechtser is geworden lijkt me nogal kort door de bocht aangezien dat verlies vooral de nog rechtsere PP&VOX ten goede is gekomen. Rechtsdenkend Spanje is m.i. radicaler geworden ten gevolge van de perfect getimede politieke veroordelingen en de daaropvolgende (georkestreerde?) gebeurtenissen in Barcelona. Dát heeft m.i. geleid tot de winst van de extremisten en het zware verlies van het meer gematigde Ciudadanos. Ik hoop dat het Arrimadas lukt om erger te voorkomen en het neo-franquisme tijdig een halt toe te roepen.

Rob

Arrimades is helemaal niet aan zet, Miel. De bal ligt nu eerst bij Paul Kerk met staart en boevenbende en natuurlijk onze ijdele Sánchez. Die zijn nu een soort van stratego aan het spelen. Telraampje erbij en schuiven met de kralen tot ie net over de middellijn komt. Alleen…..ieder kraaltje heeft een prijs. Voor Paul Kerk is dat boeien, maar voor Sánchez, schat ik althans in, is er een pijngrens waar ie niet overheen wil. En die grens zou wel eens te hoog kunnen liggen, waarna het hele speelveld weer open ligt. En dan komt het scenario van Juan74 weer… Lees verder »

Juan74

Hey Rob, ik denk dat na dit weekend de zaken er wel eens heel anders bij kunnen staan. Als het goed is heeft PSOE dan een partij congres, waarbij men over de hele gang van zaken kan praten en stemmen. Aan het einde van de dag komt er dan een stemming die Pedro kan maken of breken, gelet op de geluiden uit zijn eigen achterban, denk ik niet dat hij door kan en trouwens ook niet moet gaan, op deze weg. Welke mafklapper gaat nou zijn regering bouwen op partijen als het ERC etc. die niet eens bij Spanje willen… Lees verder »

Rob

Ja, Juan, dat is wat ik eigenlijk bedoelde met de pijngrens. Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen. We gaan het zien.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.