België en Frankrijk leveren ETA-terroristen uit aan Spanje

België en Frankrijk leveren ETA-terroristen uit aan Spanje
Beeld: Wikimedia

België en Frankrijk leveren ETA-terroristen uit aan Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een vlucht van 30 jaar heeft het Belgische Hof van Cassatie besloten om de ETA-terrorist Natividad Jáuregui uit te leveren aan Spanje. De Spaanse justitie heeft om die uitlevering gevraagd omdat zij betrokken was bij de moord in 1981 op luitenant-kolonel Ramón Romeo. Ook in Frankrijk heeft men besloten de ETA-terrorist José Antonio Urrutikoetxea, alias Josu Ternera aan Spanje uit te leveren.

Natividad Jáuregui vluchtte na de moord op luitenant-kolonel Ramón Romeo in Bilbao naar Frankrijk waar ze tussen 1984 en 1988 verbleef om daarna een tijdje naar Mexico te gaan en weer later naar België te verhuizen. In 2003 werd haar partner aangehouden en besloot zij zelf in Gent te gaan wonen waar ze 10 jaar onder een valse identiteit gewoond en gewerkt heeft.

In 2004 en 2005 probeerde de Spaanse justitie de ETA-terrorist naar Spanje te halen maar ondanks de diplomatieke en gerechtelijke inspanningen van Spanje weigerde het Belgische Hof van Cassatie de moordenares uit te leveren omdat de voormalige ETA-terrorist ‘La Pepona’ nu een normale 55-jarige hardwerkende vrouw was met een normaal leven in Gent. 

In 2016 was er een nieuwe arrestatie op verzoek van de Spaanse Nationale Rechtbank maar de moordenares werd door de Belgische justitie onmiddellijk weer vrijgelaten. Drie jaar later in 2019 oordeelde het Mensenrechtenhof in Straatsburg dat de Belgische rechtbanken niet meewerkten en dwong het de familie van kolonel Romeo tot een schadevergoeding. Meteen werd het Europese aanhoudingsbevel weer door Spanje geactiveerd, dit keer met succes.

Natividad Jáuregui werd aangehouden en via een armband gecontroleerd door de Belgische justitie. Na een vonnis op 5 november werd het arrestatie- en uitleveringsbevel door de Belgische justitie na een vlucht van 30 jaar eindelijk aanvaard. Na een hoger beroep van de advocaat van Jáuregui bevestigde het Belgische Hof van Cassatie afgelopen dinsdag het vonnis en moet de ETA-terrorist en moordenares binnen 10 dagen uitgeleverd worden aan Spanje.

Frankrijk

Maar Natividad Jáuregui is niet de enige ETA-terrorist die aan Spanje wordt uitgeleverd want ook in Frankrijk heeft men besloten uiteindelijk José Antonio Urrutikoetxea, alias Josu Ternera uit te leveren. Hij was onder andere betrokken bij een aanslag in 1987 in Zaragoza waar 11 mensen bij om het leven kwamen waaronder zes kinderen.

De nu 70-jarige José Antonio Urrutikoetxea werd in mei 2019 in de Franse Alpen gearresteerd nadat hij 17 jaar voor de Spaanse justitie op de vlucht was. De rechtbank in Sallanches liet de voormalige terrorist weer vrij vanwege zijn zwakke gezondheid maar hij werd al snel weer gearresteerd.

José Antonio Urrutikoetxea werd gezocht voor de aanslag in Zaragoza in 1987 waarbij 11 mensen inclusief 6 kinderen om het leven kwamen en voor de moord in 1980 Luis María Hergueta, directeur van Michelin.

Ga naar de inhoud