De Europese Commissie geeft groen licht voor de Spaanse staatsbegroting

De Europese Commissie geeft groen licht voor de Spaanse staatsbegroting
Beeld: La Moncloa

De Europese Commissie geeft groen licht voor de Spaanse staatsbegroting

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de politici in Spanje nog aan het bekvechten en onderhandelen zijn over de nieuwe staatsbegroting die de coalitieregering PSOE-Unidas-Podemos gepresenteerd heeft, heeft de Europese Commissie alvast groen licht gegeven voor de plannen van de regering-Sánchez. Maar vanuit Brussel waarschuwt men wel voor de overheidsschuld die in Spanje een maximum heeft bereikt van 1.308 miljard euro.

Diverse politieke partijen zoals de PP en VOX hebben al aangegeven niet mee te werken met de staatsbegroting (Proyecto de Plan Presupuestario) die door de coalitieregering is gepresenteerd. Recent is er commotie ontstaan omdat de Baskische (ETA-tak) partij Bildu heeft aangegeven wel voor de staatsbegroting te stemmen wat weer voor woede zorgde bij veel politieke partijen.

Ondanks de politieke ruzie in het Spaanse parlement heeft men in Brussel toch groen licht gegeven voor de staatsbegroting die premier Pedro Sánchez aan de Europese Commissie heeft gepresenteerd. 

Maar Spanje is niet het enige land dat een EU goedkeuring krijgt want de begrotingsontwerpen van alle eurolanden zijn goedgekeurd. Brussel raadt Spanje wel aan om het gezondheidssysteem te versterken, maatregelen te nemen om de werkgelegenheid te beschermen en de hulp aan gezinnen en de minimum inkomensregelingen te verbeteren. 

De laatste keer dat de staatsbegroting niet werd aangenomen was in februari 2019 waarna er nieuwe landelijke verkiezingen kwamen die wederom door de PSOE werden gewonnen. Inmiddels is er een coalitieregering tussen de PSOE en Unidas-Podemos en probeert men nu in 2020 opnieuw een staatsbegroting voor 2021 goedgekeurd te krijgen waarmee de nu nog geldende regering-Rajoy staatsbegroting van enkele jaren geleden eindelijk aangepast kan worden. 

Volgens de laatste Europese prognose zal de Spaanse economie in 2020 met 12,4% krimpen maar wordt er in 2021 een stijging verwacht van 5,4%. De Spaanse regering meent dat de economie niet verder zal krimpen dan 11,2% dit jaar waarna deze in 2021 met 9,8% zal stijgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.