Politie stuurt 227 migranten zonder alternatief weg van kade in Arguineguin

Politie stuurt 227 migranten zonder alternatief weg van kade in Arguineguin
Beeld: Europa Press

Politie stuurt 227 migranten zonder alternatief weg van kade in Arguineguin

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De migranten-crisis begint steeds groter en oncontroleerbaar te worden op De Canarische Eilanden en met name Gran Canaria en de autoriteiten helpen ook niet echt. Terwijl in het Spaanse parlement om het ontslag gevraagd wordt van de minister van Binnenlandse Zaken geeft hij aan de zaak te onderzoeken waarbij hij niet uitsluit dat er sprake is van ongehoorzaamheid bij de politie. De problemen ontstonden toen agenten van de Policía Nacional 227 migranten wegstuurden van de kade van Arguineguin op Gran Canaria.

Om 16 uur dinsdagmiddag verzamelde de politie die werkzaam is bij de kade in de haven van Arguineguin op het eiland Gran Canaria 227 Afrikaanse migranten en stuurden zij deze weg uit het kamp. Buiten de hekken werden de migranten aan hun lot overgelaten zonder dat zij een alternatief hadden om te overnachten. 

Volgens de politie mogen migranten slechts 72 uur op de kade aanwezig zijn en moeten ze daarna volgens de wet verplaatst worden naar andere opvangcentra zoals in de tentenkampen of hotels en appartementen in de omgeving. In dit geval was er geen alternatief maar besloot de politie de migranten toch weg te halen omdat de opvangplaats op de kade overvol is.

De gemeente Mogán zette meteen diverse bussen in om 200 van de 227 migranten naar de hoofdstad Las Palmas te verplaatsen waar ze zich verzamelden bij de ambassade van Marokko en het gebouw van de Delegación del Gobierno de España. Niemand wist blijkbaar van iets en ook de regionale overheid van de Canarische Eiland was verrast door deze actie van de politie.

Uiteindelijk zocht het Ministerio de Migraciones een slaapplaats voor 139 van de 227 migranten in bungalows van Vista Oasis in Maspalomas die sinds aanvang van de corona-crisis leeg staan. Waar de overige migranten zijn gebleven weet blijkbaar niemand of daar wordt in ieder geval in de pers niet over geschreven.

Ga naar de inhoud