Dit is het enige woord in de Spaanse taal met vijf r’en

Dit is het enige woord in de Spaanse taal met vijf r’en
Beeld: Freepik & Flaticon

Dit is het enige woord in de Spaanse taal met vijf r’en

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Raar maar waar, er is volgens Alfred López, die de meest opvallende taalkundige curiosa verzamelt, slechts een woord in de Spaanse taal met vijf r’en erin, ofwel ‘cinco erres’ in het Spaans. López heeft het hele officiële Spaanse woordenboek met 93.111 worden uitgepluisd en trekt de volgende conclusies. 

Er is slechts een woord in de Spaanse taal met vijf r’en (5x een r in het woord dus). Het gaat om het woord ‘ferrocarrilero’ wat een ‘empleado de ferrocarriles’ is ofwel een spoorwegmedewerker. Daarbij moet ook meteen gezegd worden dat het desbetreffende woord met vijf r’en niet veel in Spanje te horen is maar wel in diverse Zuid Amerikaanse landen. In Spanje gebruikt men meer het woord ‘ferroviario’ wat drie r’en heeft.

Maar als we verder kijken naar Spaanse woorden met vier r’en erin dan zijn er meer te vinden in het Diccionario de la lengua española zoals ‘ferrocarril’ (spoorweg), ‘extraterrestre’ (buitenaards) en ‘aeroterrestre’ (luchtgrond). 

Het Spaanse woord voor spoorweg ‘ferrocarril’ is voor het eerst in het woordenboek te lezen in 1852 terwijl de eerste trein in het Verenigd Koninkrijk al in 1814 reed. ‘Ferrocarril’ wordt als volgt beschreven: ‘Camino, o más bien carriles de hierro, por los cuales van los carruajes con gran celeridad arrastrados por una máquina de vapor que va delante’. In Spanje werd het eerste treinspoor in 1848 in gebruik genomen tussen Barcelona en Mataró.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.