Inwoners Spanje geven 14 procent meer uit tijdens de kerstdagen 2021

Inwoners Spanje geven 14 procent meer uit tijdens de kerstdagen 2021
Beeld: 123rf

Inwoners Spanje geven 14 procent meer uit tijdens de kerstdagen 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens een studie van adviesbureau Deloitte zal de consumptie in Spanje deze kerstperiode groeien dankzij de opgebouwde besparingen tijdens de corona-pandemie. De gemiddelde besteding per huishouden aan kerstinkopen zal dit jaar 631 euro bedragen wat een groei van 14% betekent in vergelijking met de campagne van 2019, de laatste die werd onderzocht zonder de effecten van Covid-19.

Volgens de onderzoekers van Deloitte is er nog steeds een groeiende bezorgdheid over de corona-pandemie maar ook de wereldwijde prijsstijgingen van producten en mogelijke tekorten. Maar het goede verloop van de corona-vaccinatiecampagne in het land en het verminderen van de corona-maatregelen heeft ervoor gezorgd dat men meer vertrouwen heeft om geld uit te geven.

Gemiddeld geven de inwoners van Spanje dus 631 euro uit wat weer onderverdeeld kan worden in 240 euro voor de kerstinkopen en cadeaus, 122 reisuitgaven, 109 euro aan vrije tijd en horeca en 160 euro aan drinken en eten.

62% van de ondervraagde deelnemers aan de studie verwacht de komende weken meer geld te gaan uitgeven aan kerstinkopen. Daartegenover staat dat 38% verwacht de bestedingen te gaan verminderen met als belangrijkste reden de kosten van het levensonderhoud die hoger zijn geworden en een stijgende economische instabiliteit.

De bezorgdheid over de prijsstijgingen de laatste maanden is erg groot in Spanje met 85% die zich daar zorgen over maakt. Wereldwijd is dat echter 68% en in Europa is dat 67% waaruit blijkt dat men zich in Spanje meer zorgen maakt dan in andere landen.

De meeste ondervraagden zeggen de kerstinkopen te doen in december met 53% terwijl 27% zegt met name de Black Friday en Cyber Monday kortingen eind november te gebruiken om kerstinkopen te doen. Er zijn, ondanks het Driekoningenfeest op 6 januari, steeds minder mensen die in januari geld uitgeven omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar koopjes en kortingen.

64% van de deelnemers zegt in fysieke winkels het geld uit te geven zoals in de lokale winkels of in de warenhuizen en grote supermarkten. 35% van de deelnemers zegt via internet de inkopen te doen, met name wat betreft reizen en cadeaus. De meeste mensen betalen met bankkaart of kredietkaart terwijl een steeds kleiner wordend deel van de bevolking met contant geld betaalt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.