In grote delen van Spanje is al een vierde van de bevolking 65-plusser

In grote delen van Spanje is al een vierde van de bevolking 65-plusser
Beeld: Canva

In grote delen van Spanje is al een vierde van de bevolking 65-plusser

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje wordt ouder. En die vergrijzing zet zich steeds sneller verder. In tien van de Spaanse provincies is een vierde van de bevolking al 65 of ouder. In Ourense en Zamora is dat zelfs al meer dan 30%.

De zogeheten invierno demografico of demografische winter komt eraan. In heel Europa trouwens, maar in Spanje gaat het erg snel. Al jaren worden minder mensen geboren en dat terwijl de oudere bevolking mee toeneemt met de groeiende levensverwachting. In Ourense, Zamora, Asturias en Lugo ligt het geboortecijfer (aantal geboortes per 1000 inwoners) lager dan 5%.

Naast Ourense en Zamora volgen Lugo, León, Salamanca, Asturias, Palencia, Ávila, A Coruña en Soria, de acht provincies waar meer dan 25% van de inwoners boven de 65 is.

Aan de andere kant van het verhaal liggen Melilla, Almería en Murcia. Daar ligt het geboortecijfer meer dan twee keer zo hoog dan in de rest van het land. Dat heeft vooral te maken met de immigratie in de gebieden. Vrouwen met een migratieachtergrond hebben gemiddeld meer kinderen dan gewone Spaanse vrouwen. Van de 337.380 geboortes vorig jaar was 21,4% van een moeder met buitenlandse origine. Het dubbele dus van de ruwweg 10% die die groep vertegenwoordigd in Spanje.

Volgens de verwachtingen zal de groep 65-plussers tot 2050 toenemen. Vandaag de dag maken ze ongeveer 20% van de wereldbevolking uit, maar binnen minder dan 2 decennia zal dat 31,4% zijn. Dat brengt natuurlijk grote gevolgen met zich mee. De stijgende pensioenkosten, de nood aan bejaardentehuizen, de dalende werkende bevolking of de stijgende ziektekosten om er maar een paar te noemen.

Ga naar de inhoud