“Koningin Letizia, help me want ik wil niet alleen sterven”

“Koningin Letizia, help me want ik wil niet alleen sterven”
Beeld: Change.org / web

“Koningin Letizia, help me want ik wil niet alleen sterven”

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Deze week bereikte triest nieuws uit Málaga het hele land. De Senegalese Ablaye Mboup werd er een tijd geleden opgenomen in het ziekenhuis met een terminale ziekte. Zijn laatste wens was dat zijn zoon aan zijn sterfbed zou komen te staan. Die raakte echter niet aan een Spaans visum, en Ablaye riep zelfs de hulp in van koningin Letizia. “Ze is een goede vrouw, en ze kent iedereen”.

Maandag gaf het consulaat van Spanje in Dakar (Senegal) dan toch een visum aan de zoon van Ablaye Mboup, de Senegalees die al een tijdje in het Costa del Sol ziekenhuis in Marbella ligt met een terminale ziekte. Het was zijn laatste wens zijn zoon te zien voor hij komt te overlijden.

Eenvoudiger gezegd dan gedaan, zo bleek. Verschillende maanden lang lagen de instituties met het verzoek in de knoop, tot het consulaat dan toch een visum gaf aan Cheikh, de oudste zoon van Ablaye. Die mag nu drie maanden in Spanje verblijven om zijn vader bij te staan tijdens diens laatste momenten.

Pablo Guardado, een van de verplegers van het ziekenhuis van Marbella, deed zijn uiterste best om vader en zoon te herenigen. Hij liet weten dat Cheikh als alles goed gaat begin volgende week naar Spanje reist.

Ablaye is 60 jaar oud en lijdt aan een zeldzame ziekte die onder meer vermoeidheid, misselijkheid, opstapeling van vloeistoffen in de romp, gewichtsverlies en hartproblemen veroorzaakt. Volgens de dokters is geen hulp meer mogelijk. Ablaye’s verzoek ging dankzij het internet viraal, mede omdat hij zelfs koningin Letizia zelf om hulp had gevraagd. Via het platform change.org werden in minder dan vijf dagen 53.000 handtekeningen bijeen geraapt om Cheikh aan een visum te helpen.

Ga naar de inhoud