Spaanse vrouw vindt brief van Belgische gevangene in snoepzakje van de ALDI

Spaanse vrouw vindt brief van Belgische gevangene in snoepzakje van de ALDI
Beeld: Canva

Spaanse vrouw vindt brief van Belgische gevangene in snoepzakje van de ALDI

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALENCIA – Nog niet zo lang geleden schreven we over een familie in Málaga die in een pakketje dat vanuit Nederland naar Spanje was gestuurd, een kort briefje vonden van een Spaanse vrouw die in Nederland woonde en heimwee had. Nu is het echter een ander verhaal, want een vrouw in Palencia vond in een zakje met snoepgoed dat bij de ALDI-supermarkt was gekocht, een brief van een Belgische gevangene die klaagt over discriminatie. Hij wil in Spanje zijn gevangenisstraf uitzitten.

Het gaat om een gevangene van de Andenne-gevangenis, in de buurt van Namen. Er zijn bedrijven die werk bieden aan de gevangenen die in productieateliers zitten en in dit geval dus snoepgoed in zakjes doen.

In de brief staat geschreven dat er 3000 gedetineerden zijn die gerepatrieerd willen worden. De brief is op een computer geschreven in het Frans, heeft geen naam, maar wel een handtekening. 

“Ik sta mezelf toe u te schrijven omdat ik voor de achtste keer een open procedure heb bij een rechtbank”, legt de gevangene uit in de tekst waarin hij de ontvanger vraagt om de brief op sociale netwerken te publiceren. Bovendien legt het de ernst van de zaak bloot door ervoor te zorgen dat buitenlanders in Belgische gevangenissen worden blootgesteld aan “zeer sterke discriminatie”. Vooral in Andenne, merkt de gedetineerde schrijver op.

Het bericht van de zak snoep met brief heeft de Belgische firma Candy Pack Belgium bereikt, verantwoordelijk voor het verpakken van de verkochte snoepjes die in de ALDI verkocht worden. Volgens een woordvoerder is dit nooit eerder gebeurd en wordt onderzocht hoe dit gebeuren kon. Het is niet bekend of er meer brieven zijn verstuurd.

Ga naar de inhoud