Search
menu
Search

Helft winkeldiefstallen gebeurt door georganiseerde bendes in Spanje

Helft winkeldiefstallen gebeurd door georganiseerde bendes in Spanje
Beeld: via canva.com

Helft winkeldiefstallen gebeurt door georganiseerde bendes in Spanje

Het aantal diefstallen in winkels is het afgelopen jaar gestegen. De helft van deze diefstallen wordt gepleegd door georganiseerde bendes. Deze bendes opereren met winstoogmerk. Ze zoeken naar kansen om geld te verdienen en stelen producten van hoge waarde uit verschillende winkels. Ongeveer de helft van de dieven is tussen de 31 en 50 jaar oud.

Per categorie geven negen van de tien supermarkten aan dat vleeswaren het meest gestolen product zijn in hun sector. Daarna volgen wijn en gedistilleerde dranken, evenals oliën. De aanzienlijke prijsstijgingen in deze laatste categorie in de afgelopen maanden hebben ertoe geleid dat veel supermarkten antidiefstalsystemen hebben aangebracht op flessen in de schappen, evenals op drie en vijf liter flessen van olijfolie. Conserven en kazen sluiten de lijst af als meest gestolen producten in de supermarkten.

De meest gestolen producten in winkels voor persoonlijke verzorging en schoonheid zijn make-up, scheerapparaten, vochtinbrengende crèmes, zonnebrandcrèmes en parfums. Condooms zijn ook een populair doelwit voor dieven.

De meest gestolen technologische producten in winkels zijn externe harde schijven, koptelefoons, videogames, mobiele accessoires en opladers. Smartphones worden ook steeds vaker gestolen, maar ze staan nu op de zesde plaats.

De meest gestolen producten in doe-het-zelfzaken en huishoudelijke warenhuizen zijn batterijen, accu’s, gloeilampen, handgereedschap, elektrisch gereedschap, sloten, diamantschijven, kranen, schroeven en boortjes.

Wat betreft mode zijn t-shirts, broeken of jurken het kwetsbaarst voor diefstal. Daarna volgen schoenen, jassen, sportkleding, ondergoed en lingerie en modeaccessoires (handschoenen, sjaals, enz.). Ook zonnebrillen staan ​​in de top tien van meest gestolen producten.

De geschatte verliespost in de Spaanse distributiesector bedraagt 0,9% van de totale omzet. Dit komt neer op een impact van 2,29 miljard euro in 2022. De gemiddelde waarde van externe diefstal is 144 euro. De meeste bedrijven geven aan dat er meer diefstal is bij zelfscankassa’s dan bij kassa’s die worden bediend door professionals. Dieven geven de voorkeur aan zelfscankassa’s omdat ze minder risico lopen om betrapt te worden.

De meeste winkels (94%) hebben antidiefstal-antennes. Deze antennes beschermen 52% van de meest gestolen producten. Dit betekent dat 8 van de 10 meest gestolen producten in de winkel moeten worden beschermd met antidiefstal-maatregelen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?